Kievul a anunţat Casa Albă că vrea să îl demită pe Zalujnîi

Generalul Valeri Zalujnîi
Generalul Valeri Zalujnîi

Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demită pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujni, conform unor surse americane.

Măsura de a-l demite pe generalul Valeri Zalujnîi, care a intrat în conflict cu preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu strategia militară şi cu alte probleme, vine în urma contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reuşit să recupereze porţiuni semnificative din teritoriul acaparat de Rusia prin agresiune.

O sursă apropiată de biroul lui Zelenski a declarat că cei doi nu sunt de acord nici în privinţa unei noi campanii de mobilizare militară, preşedintele opunându-se propunerii lui Zalujnîi de a chema 500.000 de soldaţi noi.

Cu toate acestea, sursa a adăugat că procesul de demitere a lui Zalujnîi din funcţia de comandant-şef al forţelor armate ucrainene a fost suspendat pentru moment, în timp ce oficialii analizează cine ar trebui să fie înlocuitorul său.

O a doua sursă bine informată a declarat că Casa Albă nu şi-a exprimat o poziţie într-un fel sau altul cu privire la planul de înlocuire a lui Zalujnîi. “Aş dori să subliniez că răspunsul Casei Albe a fost că nu am sprijinit sau obiectat la decizia lor suverană”, a declarat sursa. “Casa Albă a transmis că este de competenţa Ucrainei să ia propriile decizii suverane cu privire la personalul său”, a insistat sursa.

Ziarul The Washington Post a fost primul care a relatat că Ucraina a informat Casa Albă despre planul de demitere a lui Zalujnîi.

Oficialii americani au transmis Ucrainei că nu se opun concedierii lui Zalujnîi, a precizat sursa apropiată biroului preşedintelui ucrainean. “SUA sunt de acord ca Ucraina să-l demită”, a declarat sursa.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

demitere zalujniigeneralul valeri zalujniirazboi ucrainazalujnii
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes