Măsura de a-l demite pe generalul Valeri Zalujnîi, care a intrat în conflict cu preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu strategia militară şi cu alte probleme, vine în urma contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reuşit să recupereze porţiuni semnificative din teritoriul acaparat de Rusia prin agresiune.
O sursă apropiată de biroul lui Zelenski a declarat că cei doi nu sunt de acord nici în privinţa unei noi campanii de mobilizare militară, preşedintele opunându-se propunerii lui Zalujnîi de a chema 500.000 de soldaţi noi.
Cu toate acestea, sursa a adăugat că procesul de demitere a lui Zalujnîi din funcţia de comandant-şef al forţelor armate ucrainene a fost suspendat pentru moment, în timp ce oficialii analizează cine ar trebui să fie înlocuitorul său.
O a doua sursă bine informată a declarat că Casa Albă nu şi-a exprimat o poziţie într-un fel sau altul cu privire la planul de înlocuire a lui Zalujnîi. “Aş dori să subliniez că răspunsul Casei Albe a fost că nu am sprijinit sau obiectat la decizia lor suverană”, a declarat sursa. “Casa Albă a transmis că este de competenţa Ucrainei să ia propriile decizii suverane cu privire la personalul său”, a insistat sursa.
Ziarul The Washington Post a fost primul care a relatat că Ucraina a informat Casa Albă despre planul de demitere a lui Zalujnîi.
Oficialii americani au transmis Ucrainei că nu se opun concedierii lui Zalujnîi, a precizat sursa apropiată biroului preşedintelui ucrainean. “SUA sunt de acord ca Ucraina să-l demită”, a declarat sursa.
Comenteaza cu profilul facebook