Kievul denunţă scurgerile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 drept un ”atac terorist planificat” al Rusiei

Stiri pe scurt
Stiri pe scurt

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt rezultatul unui ”atac terorist planifica” de către Moscova ”împotriva Uniunii Europene (UE)”, acuză marţi Kievul, relatează AFP.

”Scurgerea gazelor naturale actuală din Nord Stream 1 nu este nimic altceva decât un atac terorist planificat de Rusia şi un act de agresiune împotriva Uniunii Europene”, acuză într-un mesaj postat pe Twitter un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

Scurgeri de gaze naturale – neexplicate în acest stadiu – au fost descoperite de către autorităţile daneze şi suedeze atîât la Gazoductul Nord Stream 1, oprit de la începutul lui septembrie, cât şi la Nord Stream 2, care nu a fost dat niciodată în folosinţă, deoarece nu a primit autorizaţie din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia.

Cele două gazoducte, în pofida faptului că nu funcţionează, sunt pline cu gaze naturale.

Explozii submarine au fost înregistrate înainte să înceapă să se scurgă gaze naturale din ele, ”foarte probabil cauzate de detonări”, potrivit Institutului suedez de Seismologie,.

Mihailo Podoliak acuză Rusia de faptul că ”vrea să destabilizeze situaţia economică în Europa şi să semene panică înainte de venirea iernii”, pe fondul unor temeri cu privire la o criză energetică fără precedent în UE în următoarele luni.

”Cel mai bun răspuns dat unui tiran (…) sunt tancuri pentru Ucraina”, scrie Podoliak pe Twitter.

El îndeamnă Occidentul la livrări suplimentare de armament, pentru ca armata ucraineană să poată face faţă trupelor ruseşti.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

gaze nord stream sabotaj nord stream
redactia

Alte stiri de interes