Klaus Iohannis, discuții la Bruxelles cu Roberta Metsola, preşedinta PE, despre evoluţiile de securitate în criza ucraineană şi securitatea energetică

Klaus Iohannis, discuții cu Roberta Metsola, preşedinta PE, despre evoluţiile de securitate în criza ucraineană şi securitatea energetică. Sursa foto: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis, discuții cu Roberta Metsola, preşedinta PE, despre evoluţiile de securitate în criza ucraineană şi securitatea energetică. Sursa foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în marja Summitului UE – Uniunea Africană, de la Bruxelles, informează Administraţia Prezidenţială. La întâlnire au fost discutate subiecte de pe agenda curentă a Uniunii Europene, precum evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică, cu accentul pe ultima propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice şi extinderea spaţiului Schengen. Roberta Metsola i-a transmis şefului statului susţinerea PE şi a sa pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Cu acest prilej, Preşedintele Klaus Iohannis a adresat felicitări pentru alegerea recentă în funcţia de Preşedinte al Parlamentului European, exprimând, totodată, aprecierea pentru obiectivele şi priorităţile sale ambiţioase în direcţia consolidării Uniunii Europene. Preşedintele României s-a pronunţat pentru continuarea cooperării strânse cu Parlamentul European pe dosarele relevante de pe agenda europeană, în vederea identificării unor soluţii pragmatice, echilibrate şi consensuale. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat interesul major al României de a adera la Spaţiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziţia cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării ţării noastre”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, Preşedintele României a făcut o scurtă evaluare a actualelor provocări la adresa securităţii din Vecinătatea Estică a Uniunii, accentuând importanţa menţinerii unităţii şi solidarităţii statelor membre UE, dar şi a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici. Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme şi credibile în vederea detensionării situaţiei de la graniţa estică a Ucrainei, inclusiv sancţiuni.

Klaus Iohannis a reiterat importanţa susţinerii active, inclusiv prin asistenţă financiară, de către Uniunea Europeană a parcursului european al Republicii Moldova şi a eforturilor Preşedintei Maia Sandu şi a Guvernului de la Chişinău de a continua reformele.

Referitor la pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru identificarea unor soluţii flexibile, echilibrate şi adaptate la circumstanţele naţionale, care să permită continuarea eforturilor de dezvoltare.

„În acest sens, Preşedintele României a evidenţiat rolul important al energiei nucleare şi al resurselor de gaze naturale în cadrul procesului de tranziţie către o economie neutră din punct de vedere climatic, arătând că România susţine ferm această abordare, fiind un aspect cheie pentru securitatea energetică. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa sprijinului Parlamentului European pentru actuala propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, care include atât gazul, cât şi sectorul nuclear”, mai indică sursa menţionată.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu ţara noastră pe dosarele de interes comun şi, totodată, a reafirmat susţinerea sa şi a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen, conchide sursa amintită.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

criza ucrainadiscutii iohannis metsolametsolasecuritate
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes