Klaus Iohannis i-a transmis viceprim-ministrului olandez aşteptarea legitimă a ţării noastre de a adera la spaţiul Schengen în acest an

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe viceprim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, ministru al Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra, aflat în vizită oficială în ţara noastră.

Preşedintele României i-a transmis viceprim-ministrului olandez aşteptarea legitimă a ţării noastre de a adera la spaţiul Schengen în acest an şi importanţa continuării susţinerii pe care Ţările de Jos o acordă României în acest demers.Vizita viceprim-ministrului olandez are loc pe fondul intensificării dialogului şi cooperării bilaterale şi, respectiv, a participării Ţărilor de Jos cu trupe în cadrul Grupului de Luptă aliat de pe teritoriul României, arată Administraţia Prezidenţială.

”Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul ridicat al relaţiilor dintre cele două state şi a subliniat interesul ţării noastre pentru dezvoltarea, în continuare, a relaţiei româno-olandeze, care se bazează pe o coordonare strânsă în cadrul Uniunii Europene şi NATO, precum şi pe relaţii politice şi economice bilaterale solide. Regatul Ţărilor de Jos reprezintă primul investitor în economia României şi un partener comercial de vârf, iar cele două state au interese comune în aprofundarea cooperării bilaterale în domenii precum apărarea, energia, schimbările climatice şi securitatea alimentară”, se arată în comunicat.

Totodată, Preşedintele României i-a transmis viceprim-ministrului olandez aşteptarea legitimă a ţării noastre de a adera la spaţiul Schengen în acest an şi importanţa continuării susţinerii pe care Ţările de Jos o acordă României în acest demers, mai afirmă Administraţia Prezidenţială.

La rândul său, viceprim-ministrul Wopke Hoekstra a reafirmat sprijinul activ al Regatului Ţărilor de Jos pentru aderarea cât mai rapidă a României la spaţiul Schengen. Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit pentru prezenţa militarilor olandezi în România, în cadrul Grupului de luptă al NATO condus de Franţa, prezenţă care reprezintă o contribuţie importantă şi apreciată la consolidarea apărării Flancului Estic al NATO şi la asigurarea stabilităţii regiunii Mării Negre în contextul actualei crize de securitate.

În ceea ce priveşte războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, Preşedintele României şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţiile din regiune şi a subliniat că ţara noastră va continua să sprijine Ucraina şi poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa susţinerii rezilienţei şi a capacităţii de apărare a partenerilor din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, în special a Republicii Moldova, pentru depăşirea provocărilor cu care se confruntă.

Viceprim-ministrul Wopke Hoekstra a apreciat nivelul ridicat al relaţiilor bilaterale şi a transmis interesul ţării sale de a consolida cooperarea în plan economic, precum şi în alte domenii de interes precum apărare, schimbări climatice, energie sau tehnologia informaţiei. Totodată, Viceprim-ministrul Wopke Hoekstra a menţionat că ţara sa va continua să fie parte a efortului aliat de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, pentru crearea unei apărări mai coerente şi mai puternice în regiune, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aderare schengeniohannis mesaj olandaschengen
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes