Recomandate Special

Kovesi: Parchetul European va apăra nu doar bugetul UE, ci şi statul de drept

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef european, a vorbit vineri, în cadrul forumului online Eurosfat, despre provocările create de pandemie asupra statului de drept, despre rolul instituţiei pe care o conduce, şi a declarat că se află în negocieri cu ministrul Justiţiei privind numărul de procurori europeni din România. Ea a mai pus că nu există ţări „curate” în Uniunea Europeană, ci doar ţări în care sunt investigate mai multe sau mai puţine cazuri de fraudă, şi că, în contextul pandemiei, este posibil ca numărul de infracţiuni în sistemul medical să fi crescut.

Întrebată cum a afectat pandemia accesul la justiţie, procesul echitabil şi respectarea principiului contradictoriu, Kovesi a declarat: „Pentru că, pentru prima dată, vom avea mai mulţi bani care merg către statele membre, mai multă flexibilitate, mai puţină rigurozitate în a respecta anumite reguli care până acum au fost implementate, înseamnă un risc mai mare pentru a avea mai multe fraude cu fonduri financiare”.

Apărarea statului de drept

„Tema statului de drept, mai ales în acest context al pandemiei, este extrem de provocatoare pentru mine”, a subliniat ea.

Numită în urmă cu un an prim-procuror al Parchetului European, ea a explicat: „Când vorbim despre stat de drept, cred că trebuie să avem în vedere două elemente extrem de importante: faptul că în general vedem atacuri la statul de drept acolo unde există suspiciuni de corupţie sistemică şi fraudă, acolo unde s-a dezvoltat un întreg sistem de conexiuni între politicieni, oameni de afaceri, funcţionari publici, oameni care au acţionat în comun pentru fraudarea resurselor publice şi care vor să menţină controlul asupra lor; al doilea este independenţa sistemului de justiţie, care este esenţială pentru statul de drept. Nu este un privilegiu oferit judecătorilor şi procurorilor, ci unul fundamental într-un stat de drept. Este evident că atunci când politicienii nu doresc o justiţie independentă şi, de exemplu, încearcă să obţină cât mai multă influenţă asupra numirii judecătorilor şi procurorilor în funcţii sau asupra carierei acestora, scopul este de a folosi sistemul judiciar în alte scopuri şi putem spune că avem de-a face cu un atac la statul de drept”.

Prin activitatea pe care o va desfăşura, Parchetul European va apăra nu doar bugetul şi cetăţenii Uniunii Europene, ci şi statul de drept, a mai spus ea.

Parchetul European are competenţa de a efectua investigaţii de natură penală. După cum a explicat Kovesi, va exista o abordare unitară în investigarea fraudelor financiare, „o armonizare a procedurilor în cadrul investigaţiilor şi a bunelor practici pentru toate sistemele de aplicare a legii la nivelul UE”, va exista o strategie clară în depistarea şi investigarea fraudelor cu fonduri europene, „o concentrare reală şi mai eficientă pe recuperarea daunelor şi a veniturilor infracţiunii”, o cunoaştere mai bună a modului în care aceste fapte sunt comise şi o mai bună prevenire.

„Când vorbim despre frauda financiară, cu TVA, de infracţiunile transfrontaliere, trebuie să avem în vedere viteza cu care infractorii îşi shcimbă modul de operare ca reacţie la aplicarea legii, iar flexibilitatea Parchetului va elimina majoritatea obstacolelor care existau până acum în cooperarea judiciară internaţională”, a mai explicat ea.

Kӧvesi a citat un studiu recent care arată că daunele cu TVA în decursul unui an în interiorul UE sunt undeva între 30 şi 60 de miliarde de euro. „Nu avem ţări curate în Europa. Nu avem nici cele mai corupte şi cele mai vinovate. Astfel de infracţiuni se comit în absolut toate statele membre. În urma unei analize pe ultimii 4 ani, am constatat că există state membre în care sunt investigate sute de dosare pe an şi state în care sunt investigate 3 sau 4 dosare. Asta poate însemna că nu a existat o prioritate în investigarea acelor infracţiuni. EPPO va avea acest avantaj, că va avea o abordare unitară”.

Conform news.ro, pentru Parchet a fost solicitat un buget anual în jur de 55 de milioane de euro. „Cu această sumă vom putea avea 140 de procurori în cele 22 de state care vor trebui, cel puţin pentru început, să gestioneze un număr minim de 3.000 de dosare”. În competenţa EPPO vor intra toate dosarele întocmite începând cu anul 2017.

EPPO nu poate fi operaţional mai devreme de 3 ani de la publicarea în jurnalul oficial. „Acest regulament a fost publicat în noiembrie 2017. O decizie privind începerea activităţii este una comună – între Comisia Europeană, Parchet şi statele membre. Majoritatea statelor sunt pregătite”.

Alcătuit din procurori din 22 de state membre UE, care trebuie să unifice o procedură, Parchetul European „dă posturi în plus de procurori unui stat membru”.

Alte știri de interes

Mihai Voropchievici HOROSCOP rune 2 – 8 noiembrie 2020. Vin schimbări sau este nevoie de schimbări pentru unele zodii

Gloria Pascu

Simona Halep infectată cu Covid-19. Cum se simte campioana noastră

Mihnea Tudor

Europa, lovită de Covid în inimă: Guvernul de la Bruxelles instituie carantina în toată Belgia

Mihnea Tudor

Lanţ uman de la Clubul Colectiv până la Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de la tragedie

Mihnea Tudor

Barometrul Europa FM: Opţiunile politice ale alegătorilor. Cine va câștiga alegerile

Mihnea Tudor

Rareș Bogdan, la 30 de ani de Colectiv: Ticăloșia, corupția, lenea, nepăsarea, incompetența trebuie combătute fără milă

Saghin Cristian

Poliţistul pedofil Eugen Stan din Bucureşti, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

Mihnea Tudor

Preşedintele Iohannis a promulgat legea care permite decontarea tratamentului pe toată durata vieţii victimelor de la Colectiv

Mihnea Tudor

Ce se întâmplă dacă un pacient asimptomatic, aflat sub monitorizarea medicului de familie, va prezenta simptome

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »