La Bojdeuca lui Ion Creangă lucrările de reabilitare și restaurare sunt aproape finalizate, anunță Costel Alexe, președinte CJ Iași

Bojdeuca lui Ion Creangă
Bojdeuca lui Ion Creangă

Costel Alexe, Președintele CJ Iași, a anunțat că lucrările de reabilitare și restaurare la Bojdeuca lui Ion Creangă sunt aproape finalizate.

„Lucrările de reabilitare și restaurare la Bojdeuca lui Ion Creangă sunt aproape finalizate. Vă invit să urmăriți povestea ultimilor trei ani în câteva secvențe, cu promisiunea că în curând vom putea vizita căsuța scriitorului, la fel de fermecătoare ca odinioară”, a spus liberalul.

La finalul lunii aprilie, Președintele CJ Iași preciza că „se lucrează și în clădirea muzeului, unde se execută închideri slituri la pereți în urma instalațiilor electrice și egalizarea pardoselii în urma intervențiilor la instalații și pregătirea stratului suport pentru parchet. Abia așteptăm să redeschidem bojdeuca, primul muzeu literar din România”.

Lucrările de restaurare au debutat la începutul anului trecut și s-au înscris în grafic până acum. Renovarea Bojdeucii și a muzeului de alături fac parte din proiectul „Călător pe meridiane culturale”, lansat de Direcția Proiecte și Dezvoltare Durabile a CJ cu peste cinci ani în urmă. Dincolo de Prut, raionul Fălești reface și dotează Muzeul local de istorie și etnografie, iar primăria orașului restaurează drumul istoric „Ștefan cel Mare” din zona centrală, pavat cu granit.

Lucrările exterioare care au fost efectuate până atunci erau reprezentate de: placări cu piatră în zona muzeului, montaj stâlpi beton, cofrat și turnat socluri garduri laterale, montaj rigle și șipci de gard pentru gardurile laterale, turnat fundație pentru relocarea fântânii arteziene conform proiectului, inclusiv ziduri de sprijin platformă.

Consiliul Județean Iași a mai realizat și lucrări interioare la Bojdeuca lui Ion Creangă, după cum urmează: montaj dușumea de stejar și rigle, încălzire electrică în pereți, tencuit pereți interiori în vederea zugrăvirii, montaj streașină cerdac.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bojdeuca lui creangacostel alexe
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes