La coada Europei – câți litri de benzină poate cumpăra un român dintr-un salariu?

Luând în calcul salariul mediu pe economie de 3.182 de lei net, un român poate achiziționa doar 672 de litri de benzină pe lună, mai mult puțin decât un german, care poate cumpăra 1.938 de litri, sau un ceh (881 litri). Informația a fost prezentată într-un studiu, realizat de picodi.com, care analizează evoluția prețurilor la benzină în prima jumătate a anului 2020.

Potrivit datelor INS, în România, salariul mediu pe economie este de 5.201 de lei brut, adică 3.182 de lei net, în vreme ce un litru de benzină a ajuns să coste, în medie, 4,73 lei. Astfel, în urma unui calcul simplu, rezultă că un român își permite să achiziționeze, într-o lună, 672 de litri de combustibil, plasându-se pe locul 30 într-un clasament european, pe această temă.

Elveția și Luxemburg se pot lăuda cu cel mai bun raport dintre salariul mediu pe economie și prețul litrului de benzină. Salariul mediu le permite locuitorilor acestor două țări să cumpere 3.795, respectiv 3.320 de litri de benzină pe lună. În clasament, pe un loc fruntaș se situează și Danemarca ai cărei cetățeni pot achiziționa 2. 484 de litri.

Mai slabi ca nii sunt vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, care își permit să achiziționeze doar 532 de litri, belarușii doar 553 de litri, iar turcii 484 litri. Ultimele 3 locuri în clasament sunt ocupate de Moldova, Ucraina și Albania unde salariul mediu permite achiziționarea a numai 352, 345, respectiv 239 litri de combustibil pe lună.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cata benzina cumparamlitri de benzinasalariu mediu
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes