La Ocna Mureş s-a deschis complexul balnear Băile Sărate de 8 milioane de euro! Rareș Bogdan: Felicitări celor care au avut voința de a arăta că turismul balnear public nu înseamnă doar paragină și dezinteres

La Ocna Mureş s-a deschis complexul balnear Băile Sărate
La Ocna Mureş s-a deschis complexul balnear Băile Sărate

Ocna Mureş revine pe harta destinațiilor balneare odată cu deschiderea unui complex de băi sărate și tratament în care au fost investite peste 8 milioane de euro. Centrul este de astăzi deschis publicului.

La eveniment au fost prezenți europarlamentarul Rareș Bogdan, prefectul județului Alba, Nicolae Alba, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și cei doi vicepreședinți, Marius Hațegan și Dumitru Fulea, Horațiu Clepan, secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, parlamentari din Alba, foarte mulți primari din județ alături de gazdă, primarul Silviu Vințeler.

Rareș Bogdan a declarat: “Mare, mare bucurie, oameni buni! S-au redeschis Băile Sărate Ocna Mureș, după 20 de ani! Este cea mai modernă bază de agrement/tratament realizată din bani publici – peste 50 de milioane, fonduri provenite de la Consiliul Județean Alba și Primăria Ocna Mureș. Felicitări celor care au avut voința de a arăta că turismul balnear public nu înseamnă doar paragină și dezinteres, ci este una dintre cheile dezvoltării României! Felicitări din tot sufletul lui Ioan Vințeler, primarul de Ocna Mureș, membru PNL, lui Ioan Dumitrel, președintele CJ Alba, și deputatului Florin Roman! A fost o muncă titanică aici, dar ce satisfacții trebuie să ai când vezi că viziunea și inspirația dau roade!

Sunt 6400 de metri pătrați amenajați ca la carte! 3 bazine interioare și 3 exterioare cu apa dulce și sărată, zonă de fitness și recuperare, vara sunt posibile 700 de proceduri zilnic, 400 iarna, exista cabinete medicale cu aparatura modernă, se pot trata aici afecțiuni reumatismale degenerative, articulare şi inflamatorii, neurologice periferice, ginecologice, posttraumatice. Iar planurile nu se opresc aici! Toată zona se va dezvolta cu facilitați de cazare și alte servicii moderne. Vreau să subliniez că Băile Sărate Ocna Mureș datează de la sfârșitul secolului XIX și au înflorit în perioada interbelică.”

Băile Sărate Ocna Mureș sau Uioara pe vremea aceea, au apărut în jurul anului 1870, când se puteau face băi de apă sărată în „putini”, niște butoaie mari de lemn aflate în aer liber. Prima apariție în presă a unor informații despre Băile Sărate apar în 1888 în ziarul Ellenzek din 14 iulie 1888, în urma consemnării unor spectacole ale unei trupe de teatru ungurești. Spre sfârșitul secolului XIX apar în același ziar și primele reclame ale Băilor Sărate, care între timp au primit o construcție din lemn care a rezistat până prin 1918. Ele erau localizate undeva în zona intersecției străzilor George Coșbuc și Digului de acum.

În 1910, așa cum ne amintește Nicolae Pintea în Monografia sa, începe construcția unui nou local al Băilor Sărate, construcție din cărămidă, cu ziduri groase și cu mult mai multe dotări. Această construcția a fost dată în folosință în 1917 și a fost un simbol al orașului până în 2012.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

baile saratebaile sarate ocna muresocna muresrares bogdan
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes