La piață cu… Rareș Bogdan! Specialist în cumpărături de Paști, vedetă printre precupețe. Care sunt preparatele sale preferate și cine i le prăgătește: ”Eu știu doar să le mănânc”

La piață cu... Rareș Bogdan! Specialist în cumpărături de Paști, vedetă printre precupețe. Sursa foto: captura Romania Tv
La piață cu... Rareș Bogdan! Specialist în cumpărături de Paști, vedetă printre precupețe. Sursa foto: captura Romania Tv

Europarlamentarul Rareș Bogdan își face singur cumpărăturile de Paști! Fruntașul liberal a fost însoțit de o echipă de filmare, într-o piața din București, pentru a ne dezvălui ce preferă politicianul, iar timpul petrecut la piața i-a dat prilejul să ne povestească din micile secrete de familie, din amintirile sale adunate de prin locurile în care a trăit.

Fără a numi încă de la început piața de unde se aprovizionează, Rareș Bogdan a lăudat, la un moment dat,… Piața Obor, ca fiind una dintre cele mai bune din Europa. ”Piața Obor, din București, este una dintre cele mai tari din Europa! Aici îmi fac piața”, a recunoscut el, de aici începând și ”aventura” la cumpărături, pentru Paști 2022.

Puțin neașteptat pentru reportrița ce l-a însoțit, europarlamentarul cunoștea aproape pe toată lumea, iar lumea, evident, îl cunoștea pe el, dincolo de haina de politician. ”Uite, ei sunt din zona Sibiu! Eu fiind ardelean, vă dați seama că am o fascinație pentru tot ce vine de acolo. Vin și-mi iau brânză – întotdeauna primăvara – brânză dulce, brânză sărată, brânză de burduf, care-i preferata mea. Aia la ulcică-i foarte bună, dar și aia la burduf. Uneori iau șuncă, dar acum mâncăm produse de miel, de Paști”, a remarcat el.

Așadar, la prima oprire, la standul cu sibieni, a luat întâi… pâine: ”Din aia cu cartofi… din aia bună” a zis Rareș, după ce s-a salutat cordial cu vânzătorul, care parcă-l aștepta. Apoi a urmat comanda de brânzeturi, din care a cerut să guste.

Nu mănânc carne, sigur, vinerea țin post negru – dar îl stric puțin, că beau și cafea, nu doar apă – iar acum trebuie să plătesc”, a fost întrerupt el din povestire.

Următoarea vizită în piață a fost le sectorul de legume. Aici a explicat cum se împarte sarcina cumpărăturile, la el în familie:

Eu cumpăr întotdeauna brânza, cumpăr ouă – de casă – pentru că de mic copil, eu înroșeam ouăle, împreună cu fratele meu, împreună cu bunica, Dumnezeu să o odihnească!, le legam, le făceam cu ceapă roșie și apoi în ciorap puneam trifoi cu patru foi, pe care-l căutam pe afară, patrunjel, tot felul de frunze. Și am păstrat tradiția, acum le fac cu copilașii mei”, a povestit el.

Ce a mai cumpărat Rareș Bogdan din piață? Cartofi noi, usturoi, mărar, ardei iuți… ”mănânc ardei iute mult… prea mult ardei iute! Îmi place foarte mult”, a spus el, moment în care vânzătoarea a remarcat că ardeiul iute ”face circulația bună”, apoi ceapă verde ”două legături, că mai iau și din altă parte”.

Dacă la masa de Paști nu ai ceapă verde… cu drob de miel, cu șunca aia – pe care nouă ne-o face mama, Dumnezeu să-i dea sănătate – bună de tot și ouă pe care le ciocnim și brânza asta pe care deja am luat-o… este fantastic”, a spus Rareș Bogdan.

În timp ce povestea toate acestea, o voce l-a atenționat că și la alte tarabe sunt produse bune: ”Vino și aici”, la care Rareș a liniștit-o: ”Vin imediat… imediat”.

Și pentru că nu se terminaseră cumpărăturile, fruntașul liberal a mai luat niște gulii, urzici și… ștevie: ”Este extraordinară! Dacă știi să faci mâncarea de ștevie, este sănătate curată. Este unul dintre cele mai bune produse sănătoase! Este fabuloasă…. Vin și la dumneavoastră! Știți că vin! Așa îmi fac totdeauna, că nu iau numai dintr-o parte”, spunea el, fiind întrerupt de aceeași voce ”din public”, nerăbdătoare să-i vândă ceva lui Rareș Bogdan.

Ce știe Rareș să gătească?

”Ajungeți în bucătărie?”, a fost o întrebare a reporteriței România Tv.

Știu să fac doar omletă. Doar papară. Și ouă fierte. Spre rușinea mea nu știu să gătesc. Gătește soția mea, excepțional, gătește mama mea, fabulos, gătește foarte soacră-mea… deci ce să mai gătesc și eu!? Dacă gătesc ele toate trei.. eu… Dacă e cazul, fac omletă duminică dimineața, când sunt acasă, fac cum voi aici în București nu mâncați, pentru că e foarte grea! O fac cu slăninuță, tăiată așaaaa… o pun prima dată la rumenit și se desface frumos, după care pun 4-5 ouă bătute bine, le amestec și fac o papară senzațională”, a mai povestit Rareș Bogdan, despre talentele sale în bucătărie.

”Dumnezeu mi-a dat o soție catolică”

Europarlamentarul a petrecut și week-end-ul trecut, de Paștele Catolic.

Da, pentru că soția mea este catolică, fiica mea este catolică, botezată la catolici, iar eu sunt ortodox și fiul meu, tot ordodox. De mic copil mi-am dorit două Paște Am trăit în Ardeal, într-un orășel cu 30% maghiari, și era foarte important să avem două Paște, adică să te duci la biserică, să te îmbraci frumos, să mergi la stropitul fetelor, lunea de după Paști, și, întotdeauna, să ai ouă roșii de Paști. Rar se întâmplă să fie la aceeași dată ambele Paști, și Dumnezeu m-a ajutat și mi-a dat o soție care-i catolică, așa că am două Sărbători Pascale”, a mai spus el.

”Știu s-o mănânc”

Dar cumpărăturile în Piața Obor nu s-au terminat, pentru Rareș Bogdan. A mai luat ridichi, lobodă, moment în care a întrebat-o pe reporteriță: ”Știi să faci ciorbă de lobodă?”, iar ea a recunoscut ”Nu știu, îmi pare rău. Dar dvs. știți?”, iar răspunsul a venit imediat: ”Nu știu… Știu doar s-o mănânc!”, a recunoscut, la rândul său, Rareș Bogdan.

Care este mâncarea preferată a eurodeputatului liberal, în zilele de Paști:

De Paști, obligatoriu drob, ciorba cu măcriș de miel, așa se face la noi în Ardeal, și este foarte, foarte bună, friptura de miel și acel mușchi, mai lung, așa, care se afumă, se uscă puternic, și-l pune mama pe masă și-l taie felii – este o minunăție, o bucurie!”, a mai povestit el, în timp ce negocia pentru o cantitate de măcriș, pentru ciorbă.

Flori și rugăciunile copilăriei

Următoarea oprire, în zona cu flori. ”Am fost învățat de tatăl meu, care-i aduce și acum flori mamei mele, ca primăvara în casă la noi, întotdeauna, narcisele sunt o splendoare așteptată. Narcise galbene, albe, aveam în curte la bunica, lalele, tot ce înseamnă flori de primăvară. Florile mele preferate sunt lăcrămioarele, pe care le culegeam din pădure, de la bunici

Ce rugăciuni a învățat Rareș Bogdan de la bunicii săi:

Am învățat când eram copil, prima rugăciune, Îngerașul, după care tatăl Nostru, de la bunicul și bunica din partea mamei, Dumnezeu să-i odihnească!, și apoi Născătoarea, de la bunica din partea tatălui – pe bunicul nu l-am cunoscut, murise, era un mare gospodar și un om care suferise, din păcate, din cauza comuniștilor”, a povestit el.

A ales câteva buchețele de lăcrămioare: ”Astea-s florile mele preferate. Din astea am cules toată copilăria mea, din pădure. Știam toate locurile: pe lângă Ocna Mureș, din Alba, apoi de lângă Cluj, de sus din Făget, din Hoia”, dar nu s-a oprit aici, a mai luat și narcise, și lalele.

Breaking News cu Rareș Bogdan și flori de liliac

Tot în zona cu flori, din piață, Rareș a mai ales și niște flori de liliac, moment de noi aduceri aminte, din copilăria și tinerețea sa:

Știi de unde culegeam, pe vremuri, liliacul?” a întrebat-o el pe reporteriță.

”Nu. De unde?”

Dacă-ți spun o sa fac Breaking News la voi”, a spus râzând Rareș.

”Dar vă rog! Breaking News, doamnelor și domnilor”

Cel mai frumos liliac era la bunicii mei… pe gardurile de la cimitir! Furam liliac de acolo. Mă urcam cu fratele meu și cu verișorii mei și furam liliac din gardul de la cimitir și aduceam acasă câte un braț de liliac!”, a povestit Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan, gânduri de Paști 2022

”În primul rând vreau liniște, vreau pace, iubire… Vreau ca familia mea să fie sănătoasă, în primul rând, în rest, bunul Dumnezeu ne-a dat de toate. Și vreau să se termine războiul din Ucraina.

Haideți să iubim România în fiecare zi. Haideți să credem în România și să credem că această nație, și această țară are șansa ca, după 30 de ani de la revoluție, să meragă înainte, mult mai frumos ca până acum. Doamne ajută”, a încheiat Rareș Bogdan, aceste momente, de Paști 2022, în care a dezvăluit câteva din amintirile sale dragi, legate de obiceiurile pascale.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

amintiri rares bogdancumparaturi cu rares bogdanla piata rares bogdanrares bogdanrares bogdan la piata
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes