La un pas de a fi reclamată pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”, șefa Centrului de Transfuzii Piatra Neamț a acceptat donația aparatului de plasmafereză. Neamțul este ultimul județ unde se poate recolta plasmă convalescentă anti-COVID19

13.05.2020
23:52
La un pas de a fi reclamată pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”, șefa Centrului de Transfuzii Piatra Neamț a acceptat donația aparatului de plasmafereză. Neamțul este ultimul județ unde se poate recolta plasmă convalescentă anti-COVID19
La un pas de a fi reclamată pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”, șefa Centrului de Transfuzii Piatra Neamț a acceptat donația aparatului de plasmafereză. Neamțul este ultimul județ unde se poate recolta plasmă convalescentă anti-COVID19

Ultimul aparat de plasmafereză, dintre cele 18 donate de firma BPHD, pentru colectarea plasmei convalescente folosite la tratarea bolnavilor cronici de COVID 19, a fost instalat la Piatra Neamț, după o ultimă negociere care a durat două ore.

Deși Piatra Neamț-ul ar fi trebuit să fie al patrulea oraș beneficiar al acestei donații, aparatură + kituri, cerbicia cu care s-a împotrivit dr. Victoria Marin, directoarea Centrului de Transfuzii Piatra Neamț, a făcut ca posibilii beneficiari ai acestui drept la viață, până la urmă, să fie ignorați chiar de un medic. După București, Iași, Timișoara și la Piatra Neamț s-ar fi putut colecta plasma convalescentă care ar fi fost o șansă în plus pentru bolnavi. Abia astăzi, marți,13 mai, aparatul a fost instalat, după săptămâni de așteptare.

Prefectul a ajuns să se roage de șefa centrului

Pentru a reuși să o convingă pe dr. Victoria Marin să accepte instalarea aparatului de recoltat plasmă la Centrul de transfuzie sanguină Piatra-Neamț, prefectul de Neamț, George Lazăr, a purtat negocieri vreme de două ore. La discuții au participat reprezentații spitalului și, prin telefon, dr. Violeta Oancea, directoarea Institutului Național de Hematologie Tranfuzională, care i-a explicat subordonatei sale că nu are niciun motiv să refuze echipamentul, scrie Mesagerul de Neamț.

Contractul dintre Spitalul Judetean Neamț si Centrul de Transfuzii a fost semnat de ambele părți, sens în care aparatul de colectare a plasmei de la persoanele vindecate de Coronavirus a fost predat către Centrul județean de Transfuzii. La acest moment se face instalarea aparatului, urmând instruirea personalului medical. Avem și lista de la Spital cu donatori, care a fost predată Centrului de Transfuzii, urmând ca în zilele următoare să se poată recolta de la donatori. Mă bucur că situația s-a deblocat, iar donația acestui aparat de colectare plasmă a fost în final aprobată și se va putea lucra pe aparat. În speranța că persoanele vindecate îsi vor dori să doneze plasmă, vom reuși să avem și la Neamț tratamente moderne pentru persoanele infectate pozitiv Covid 19, aflate într-o stare gravă, putând astfel să salvăm vieți”, a anunțat George Lazăr, prefectul de Neamț, pe contul său de Facebook.

Am învins un simbol al rezistenței

Cel care a inițiat donația de aparate de colectare a plasmei hiperimune, Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution, este chiar din Piatra Neamț, de aceea a considerat obligatoriu ca și orașul natal să beneficieze de această tehnologie de ultimă oră, ținând cont și de faptul că județul Neamț este fruntaș la numărul de infectări cu SARS-CoV-2, alături de Botoșani și Suceava:

Azi am învins acasă, la Piatra Neamț! Am învins unul dintre simbolurile rezistenței la schimbare. La Piatra Neamț sunt deja 8 donatori de plasmă convalescentă eligibili, care așteaptă de peste 10 zile să fie programați la donare. Sunt 8 donatori, care ar fi putut dona în total 24 doze de plasmă convalescentă, ce ar fi putut deja salva cel puțin 10-12 pacienți critici din spitalul județean de la Piatra Neamț. Sper ca până la sfarșitul acestei săptămâni să avem primele donări de plasmă convalescentă”, a scris Hozoc pe pagina sa de Facebook.

Directoarea, amenințată cu zădărnicirea combaterii bolilor

Eram pregătit ca, la ora 13, să anulăm donația și să sun personal la 112 ca să o reclam pe dr. Marin pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor”, a spus după finalizarea negocierilor Florin Hozoc, citat de Mesagerul de Neamț.

Iar ca lucrurile să fie și mai bune, odată cu instalarea aparatului de plasmafereză, directoarea interimară a Spitalului de Urgență Piatra Neamț, dr. Daniela Marcoci, a anunțat că deja sunt 9 persoane care doresc să doneze plasmă. Toată lumea se roagă acum ca acestea să nu fie refuzate și nici să nu apară alte ”impedimente” pentru recoltarea plasmei cu anticorpi.

Întrebări rămase după ”lupta la baionetă” cu sistemul

Rezistența de care a dat dovadă directoarea Centrului de Transfuzii Piatra Neamț, care a oferit o sumedenie de răspunsuri-motive numai pentru a refuza donația, unul dintre acestea punându-l în dificultate pe însuși ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, atunci când, aflat la Piatra Neamț, în urmă cu o săptămână, a fost întrebat de ce nu se instalează aparatul, iar el nu avea habar că cineva se opune, deși Ministerul Sănătții a dat undă verde și a semnat contractul.

Multă lume crede acum că Centrul de Transfuzii e stat în stat și nu se poate coordona cu ministerul, punându-și ministrul într-o situație jenantă. Cel puțin o întrebare rămâne, așadar, după lupta acerbă… cu un medic, după cum remarca omul de afaceri Florin Hozoc, sufletul acestei operațiuni de donare la nivel național, pentru ale da o șansă mai ales bolnavilor în stare gravă :


”După ziua de azi, rămâne însă o întrebare la care nu avem răspuns: Ce o face atât de inamovibilă pe doamna Marin, șefa centrului de transfuzie de la Piatra Neamț? Nu a demonstrat competență profesională, ba dimpotrivă. Nu a demonstrat determinare în a salva viețile pacienților, deși este medic. Pe cine și mai ales cu ce îi are la mână doamna Marin, de nu a îndrăznit nimeni să pună în discuție demiterea ei?”
Florin Hozoc, CEO Best Pharma Distribution


Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

colectare plasmahozocplasmaplasma convalescentarecoltare plasmarecoltare plasma piatra neamt
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes