Lacul Nuntaşi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării are din nou apă

Lacul Nuntaşi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării are din nou apă
Lacul Nuntaşi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării are din nou apă

Lacul Nuntaşi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării are din nou apă, după ce în luna august a secat din cauza secetei.

Administraţia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că de-a lungul anilor, în perioadele secetoase, s-a constatat o scădere drastică – uneori de până la 50% a nivelului apei din Lacul Nuntaşi, iar în acest an, ca rezultat al secetei accentuate, începând din luna mai, nivelul apei din lac a scăzut mult mai rapid decât de obicei şi a ajuns la secarea totală.

“La iniţiativa Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării s-a încheiat un protocol de colaborare cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) având avizul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în scopul remedierii situaţiei şi refacerii ecosistemului periclitat din lacul Nuntaşi. ABADL Constanţa a derulat lucrările de decolmatare a canalului de legătură cu Lacul Sinoie prin intermediul Lacului Histria. Astăzi, 29 octombrie 2020, a fost finalizată şi ultima etapă a lucrărilorde reconectare a acestor lacuri, a fost restabilită curgerea naturală, iar Lacul Nuntaşi este din nou alimentat cu apă, revigorând astfel fauna şi flora afectate de secetă”, se arată în comunicatul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

În 10 august, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanţa că Lacul Nuntaşi este secat în proportie de 95%, iar în 12 august, la Prefectura Constanţa a avut loc o şedinţă de lucru la care au participat reprezentanţi ai A.B.A.D.L., A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa Constanţa şi ai comunei lstria, în cadrul căreia s-a evaluat situaţia lacului şi s-au stabilit paşii următori pentru găsirea unei soluţii.

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au anunţat, în septembrie, conform news.ro, că au început lucrările pentru salvarea Lacului Nuntaşi.

Lacul Nuntaşi face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud şi are o suprafată, conform Atlas Cadastral, de 1.050 de hectare şi un volum de 9.280 milioane de metri cubi.

Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum de concentraţie ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntaşi, alimentarea lacului fiind din precipitaţii, dar şi din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinităţii apelor.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Administraţia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării lacul nuntasi lacul nuntasi are apa lacul nuntasi secat
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes