Ciucă și Bode pe urmele lui Dragnea: ”Nişte tineri care socializează şi ascultă muzică într-un parc, sau care protestează spontan, ar putea risca să ajungă direct la închisoare”. Ramona Strugariu le cere parlamentarilor să nu susţină proiectul de lege care pedepseşte ultrajul

Ramona Strugariu
Ramona Strugariu

Ramona Strugariu, copreşedinta REPER, le cere colegilor din Parlament să nu susţină proiectul de lege care elimină posibilitatea sancţiunii cu amendă în cazul tulburării liniştii publice sau a ultrajului împotriva demnitarilor sau forţelor de ordine şi de a impune pedeapsa cu închisoarea, argumentând că “România nu este un stat militarizat”.

“Premierul Ciucă şi ministrul Bode au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal care pedepseşte cu închisoarea orice faptă care ar presupune tulburarea liniştii publice sau ultrajul împotriva demnitarilor şi forţelor de ordine. Înţeleg preocuparea pentru liniştea publică. Dar sunt, în practică, foarte multe situaţii în care clanuri interlope, cu lupte de stradă, cluburi sau organizatori de petreceri private (unele s-au desfăşurat în plină pandemie) au tulburat liniştea publică în mod repetat, fără consecinţe majore, nici măcar de natură financiară. Acolo într-adevăr Ministerul de Interne poate face un efort şi eficientiza lucrurile. Nu înţeleg însă cum, într-un stat democratic şi european, nişte tineri care socializează şi ascultă muzică într-un parc, sau care protestează spontan, ar putea risca să ajungă direct la închisoare. Nu înţeleg de ce va trebui să păşim la proteste pe vârfuri, de teama unui dosar penal”, a scris Ramona Strugariu, pe Facebook.

Potrivit acesteia, “România a călcat apăsat la proteste pentru a sancţiona derapaje politice”.

“Potrivit domnilor Ciucă şi Bode, toate acestea vor putea aduce atingere “sentimentului de siguranţă cetăţenesc” al demnitarului, iar pentru noi gesturile civice se vor putea transforma în pedepse cu închisoarea de până la 7 ani, mai ales dacă le “comitem” în grupuri mai mari de 2 persoane. România nu este un stat militarizat şi nici nu va fi vreodată. Democraţia este în esenţa ei despre dreptul la liberă exprimare, despre adunarea liberă a oamenilor şi posibilitatea de a protesta când le sunt restrânse sau încălcate drepturile şi libertăţile”, a motivat lidera REPER.

Ramona Strugariu susţine că pedepsele trebuie să fie proporţionale cu faptele comise, iar orice abuz din partea autorităţilor statului trebuie să poată fi în continuare semnalat de cetăţean, fără să existe în vreun fel riscul reducerii acestuia la tăcere prin pedepse cu închisoarea.

“Ultimul care a încercat să facă ce fac domnii Ciucă şi Bode a fost Dragnea. Le cer colegilor din Parlamentul României să nu susţină în nicio formă un astfel de proiect. El trebuie retras, pentru că este umilitor pentru România, anti-democratic şi împotriva standardelor europene de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, a transmis Ramona Strugariu.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, marţi, că, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, a depus la Senat un proiect de lege prin care limitele de pedeapsă în cazul faptelor cu violenţă se majorează cu o treime.

Potrivit ministrului, infracţiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte şi hărţuirea.

Lucian Bode a adăugat că se propun modificări şi în legătură cu tulburarea ordinii şi liniştii publice.

“Am făcut modificări şi am schimbat abordarea în ceea ce priveşte fapta de tulburare a ordinii şi liniştii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani şi am introdus elemente agravante care justifică creşterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 şi 7 ani”, a explicat ministrul.

El a mai precizat că proiectul propune, totodată, majorarea pedepsei şi pentru fapta de încăierare.

Bode a completat că se mai are în vedere eliminarea posibilităţii amenzii ca sancţiune în cazul infracţiunilor de ultraj şi ultraj judiciar, fiind prevăzută pedeapsa cu închisoarea.

“Trebuie să fim mai fermi şi în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care îşi exercită atribuţiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menţinerea unui climat normal de convieţuire”, a mai transmis ministrul Bode.

“Sunt convins că vor exista argumente pro şi contra, dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja şi preveni faptele antisociale care pun viaţa în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine şi siguranţă publică, dar şi sentimentului de siguranţă cetăţenesc”, a evidenţiat ministrul.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ciuca si bodeinchisoare protestelege bode si ciucaRamona Strugariustat militarizat
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes