Legătura între desfiinţarea SIIJ şi cozile de la frontieră, dezvăluită de Dacian Cioloş: Reformele în Justiție

Liderul USR-PLUS Dacian Cioloş a vorbit, luni, despre faptul că există o legătură între desfiinţarea SIIJ şi cozile de la frontiera româno-ungară, în ultimii ani, de fiecare dată de Paşti şi de Crăciun. „România are posibilitatea să intre în Spaţiul Schengen dacă finalizează reformele în justiţie. Elementul-cheie este desfiinţarea SIIJ. Ăsta este motivul pentru care USR a insistat atât de mult, cât am fost la guvernare, cu desfiinţarea SIIJ: există o fereastră de oportunitate în perioada imediat următoare, cel mai probabil în primăvară, pentru aderarea la Spaţiul Schengen a unui nou grup de ţări şi ştim că Croaţia e în linie dreaptă”, a explicat preşedintele USR.

„România are posibilitatea să intre în Spaţiul Schengen dacă finalizează reformele în justiţie. Elementul-cheie este desfiinţarea SIIJ. Ăsta este motivul pentru care USR a insistat atât de mult, cât am fost la guvernare, cu desfiinţarea SIIJ: există o fereastră de oportunitate în perioada imediat următoare, cel mai probabil în primăvară, pentru aderarea la Spaţiul Schengen a unui nou grup de ţări şi ştim că Croaţia e în linie dreaptă. În acest pachet ar putea să fie inclusă şi România dacă, până atunci, reuşim să demonstrăm că putem să facem reforma în justiţie şi, mai ales, elementul-cheie care a fost solicitat: desfiinţarea SIIJ, care nu are ce căuta într-un sistem de justiţie funcţional.

Actuala majoritate guvernamentală a promis că va face lucrul acesta până la sfârşitul lunii martie, însă vreau să îi zic domnului Ciucă, domnului Cîţu, domnului Ciolacu şi domnului preşedinte Iohannis că e prea târziu sfârşitul lui martie pentru că există posibilitatea ca deja, la Consiliul JAI din luna martie, să fie luată decizia de aderare la Spaţiul Schengen a Croaţiei. Dacă noi nu desfiinţăm Secţia aceasta specială cât mai repede, în cursul lunii ianuarie, cel târziu februarie, cei care se vor face vinovaţi de această amânare vor fi responsabili şi de faptul că România nu va fi în Spaţiul Schengen anul acesta şi, deci, la frontiera româno-ungară vor fi în continuare cozi”, a declarat Dacian Cioloş, luni la Parlament., după o şedinţă a conducerii USR.

El a reamintit, în acest context, decizia Curţii Europene de Justiţie potrivit căreia această Secţie specială trebuie desfiinţată:

„Dacă ea nu va fi desfiinţată până la începutul anului viitor, Comisia se gândeşte să ceară la Curtea Europeană de Justiţie daune financiare pe care România să le plătească, aşa cum se întâmplă în cazul de faţă cu Ungaria. USR îşi va folosi toate pârghiile diplomatice şi politice pe care le are ca să ajute la o decizie favorabilă şi României în primăvară, dacă se va decide extinderea Spaţiului Schengen, dar pentru asta e esenţial ca imediat, în luna ianuarie, Secţia specială să fie desfiinţată”, a conchis Cioloş.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cozi la frontiera dacian ciolos desfiintare siij
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes