Parlament, președinție

Legea care prevede anularea amenzilor date în perioada stării de urgență și returnarea banilor, adoptată în Senat

Senatul a adoptat marți, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă care prevede anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate de autorități.

Inițiativa a fost adoptată cu 90 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și 39 de abțineri. Propunerea legislativă a fost făcută de UDMR, ALDE și Pro România

Potrivit proiectului de act normativ, se declară nule toate procesele-verbale de contravenție emise în baza articolului 28 din ordonanța de urgență 1 din 1999, adică acele amenzi uriașe, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, declarate neconstituționale de către CCR în luna mai.

Totodată, proiectul vizează și returnarea integrală, la cerere, a sumelor achitate de contravenineți, iar cei care nu au plătit încă amenzile primite nu vor mai fi obligați să o facă.

Totuși, inițiativa legislativă prevede că rămân valabile amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Propunerea legislativă a fost făcută publică pe Facebook, pe 12 mai, de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care și-a motivat demersul pe baza deciziei CCR, care a declarat neconstituțională OUG 34/2020, prin care a fost modificată OUG 1/1999, în sensul majorării limitelor amenzilor în perioada stării de urgență de la 100 la 5.000 de lei, cât erau în trecut, la un cuantum cuprins între 2.000 și 20.000 de lei.

Alte știri de interes

Președintele Iohannis își cere scuze, după ce a greșit o formulă… de calcul

Mihnea Tudor

Iohannis, despre creșterea numărului de infectări: Nu caut vinovați. Îi cunosc și vă arăt cu degetul. Pentru PSD nu contează că mii de români au murit

Saghin Cristian

Legea carantinei – Klaus Iohannis: PSD-ul a tras de timp într-un mod cinic pe care nu l-a bănuit nimeni

Mihnea Tudor

Creștere cu 25 de procente a salariului unor bugetari. Lege promulgată de Iohannis

Saghin Cristian

PSD, ALDE și UDMR vor să schimbe o lege, din nou, în favoarea lor

Mihnea Tudor

Distracție prezidențială: Test drive cu noul model Ford

Saghin Cristian

Majoritatea PSD a respins și la Senat desființarea Secției Speciale

Gloria Pascu

De ce a fost surprins Iohannis fără mască la discuțiile de la Consiliul European

Mihnea Tudor

Acord istoric la Bruxelles: România primește o sumă record! Iohannis: Am obținut un rezultat frumos

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »