Parlament, președinție

Legea care prevede anularea amenzilor date în perioada stării de urgență și returnarea banilor, adoptată în Senat

Senatul a adoptat marți, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă care prevede anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate de autorități.

Inițiativa a fost adoptată cu 90 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și 39 de abțineri. Propunerea legislativă a fost făcută de UDMR, ALDE și Pro România

Potrivit proiectului de act normativ, se declară nule toate procesele-verbale de contravenție emise în baza articolului 28 din ordonanța de urgență 1 din 1999, adică acele amenzi uriașe, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, declarate neconstituționale de către CCR în luna mai.

Totodată, proiectul vizează și returnarea integrală, la cerere, a sumelor achitate de contravenineți, iar cei care nu au plătit încă amenzile primite nu vor mai fi obligați să o facă.

Totuși, inițiativa legislativă prevede că rămân valabile amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Propunerea legislativă a fost făcută publică pe Facebook, pe 12 mai, de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care și-a motivat demersul pe baza deciziei CCR, care a declarat neconstituțională OUG 34/2020, prin care a fost modificată OUG 1/1999, în sensul majorării limitelor amenzilor în perioada stării de urgență de la 100 la 5.000 de lei, cât erau în trecut, la un cuantum cuprins între 2.000 și 20.000 de lei.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Ciolacu i-a pus gând rău lui Vlad Voiculescu: “Vom depune, începând cu 1 februarie, o moţiune simplă, clară, către ministrul Sănătăţii“

Daniela Arnăutu

Ciolacu așteaptă o dezbatere pe buget. ”Sper să nu fie impus în Parlament pe repede înainte”

Mihnea Tudor

Klaus Iohannis, de Ziua Unirii Principatelor: Unirea din 1859 este temelia pe care continuăm modernizarea României

Daniela Arnăutu

Klaus Iohannis, mesaj după ce Joe Biden a depus jurământul

Mihnea Tudor

Iohannis, după ce s-a vaccinat anti-COVID: Vaccinul este sigur, eficient şi recomand tuturor vaccinarea

Daniela Arnăutu

Iohannis a făcut marele anunț: Pe 8 februarie se redeschid majoritatea școlilor

Daniela Arnăutu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »