Recomandate Sanatate

Legea de reglementare a conţinutului de acizi graşi TRANS în produsele alimentare, în vigoare de la 1 aprilie

Conţinutul de acizi graşi trans (AGT) în produsele alimentare destinate consumului uman este drastic redus de la 1 aprilie, de când legea a intrat în vigoare. Operatorii economici din sectorul alimentar vor avea obligaţia de a introduce pe piaţă produse cu maximum de 2 grame de AGT la 100 de grame de grăsime din conţinut. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA) a demarat controale privind respectarea legii.

“Începând cu data de 1 aprilie 2021 se aplică noi cerinţe pentru operatorii din domeniul alimentar cu privire la conţinutul de acizi graşi trans din alimente, alţii decât acizii graşi trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, aşa cum sunt prevăzute în Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman şi în Regulamentul Comisiei (UE) 2019/649”, se arată într-un comunicat transmis joi de ANSVSA.

Astfel, conţinutul de acizi graşi trans din alimente, alţii decât acizii graşi trans prezenţi în mod natural în grăsimea de origine animală, nu trebuie să depăşească valoarea de 2 grame la 100 g de grăsime pentru alimentele destinate direct consumatorului final şi a celor destinate vânzării cu amănuntul. 

Luând în considerare faptul că prevederile legislative se aplică unei game largi de produse şi unităţi de producţie şi comercializare, ANSVSA, prin structurile teritoriale judeţene, a organizat acţiuni de informare către operatorii din domeniul alimentar implicaţi, cu privire la legislaţia specifică şi responsabilităţile care le revin.

“Odată cu aplicarea cerinţelor legislative privind acizii graşi trans din alimente, ANSVSA a demarat controale oficiale în unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, în unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi restaurante), în unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate”, se mai arată în comunicat .

Inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar şi- au realizat analiza riscului cauzat de prezenţa acizilor graşi trans (alţii decât acizii graşi trans prezenţi în mod natural în grăsimea de origine animală) şi au stabilit măsuri, acolo unde este cazul, de diminuare a conţinutului de acizi grasi trans în alimentele destinate direct consumatorului final sau vânzării cu amănuntul.

De asemenea, operatorii vor fi verificaţi în ce priveşte aplicarea măsurilor stabilite pentru asigurarea conformităţii cu cerinţele legislative în acest domeniu, inclusiv prelevările de probe şi acţiunile luate în cazul în care rezultatele analizelor indică depăşiri ale limitelor permise de acizi graşi trans.

“În situaţiile în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformităţi privind conţinutul maxim de acizi graşi trans, în produsele alimentare destinate direct consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se vor lua măsuri imediate pentru ca produsele să nu fie puse pe piaţă şi/sau să fie retrase de la comercializare”, se mai arată în comunicat.

Camera Deputaţilor a adoptat pe data de 28 iulie 2020, decizional, proiectul senatorului USR Adrian Wiener privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman. Restricţia va fi aplicată şi pentru produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre UE.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Ioana Mihăilă, despre situația de la Institutul Oncologic București: Recunoaște discontinuitățile în aprovizionarea cu citostatice, dar promite că săptămâna viitoare vor exista

Daniela Arnăutu

2.989 de cazuri noi de COVID și 150 de decese, în ultimele 24 de ore

Daniela Arnăutu

Institutul Oncologic București, în colaps. Șefii de secții se plâng că nu mai sunt citostatice

Daniela Arnăutu

Situație DUREROASĂ în România: Colectarea de plasmă convalescentă a scăzut, în timp ce rata mortalității pacienților infectați cu SARS-Cov-2 s-a dublat

Mircea Furdu

Ioana Mihăilă afirmă că vaccinarea nu a fost atacată de către colegii de la Ministerul Sănătăţii

Daniela Arnăutu

Ioana Mihăilă: L-am întrebat pe Vlad Voiculescu dacă crede că voi supravieţui! Care este teama ei odată cu venirea la minister

Mihnea Tudor

Acest website sau tool-urile externe, folosesc cookie-uri necesare pentru buna lui functionare, in scopurile descrise in politica de cookie-uri. Pentru a afla mai multe despre acestea si despre modul in care poti sa revoci acordul pentru cookie-urile folosite, te rugam sa consulti Politica de COOKIES. Prin inchiderea acestui mesaj de notificare sau continuarea navigarii in website in orice fel, iti dai acceptul pentru folosirea de cookie-uri. DE ACORD Termeni si conditii »