Liberalul Rareș Bogdan, europarlamentar PPE, explică ce înseamnă, pentru noi, ”România în Schengen”

Rareș Bogdan, europarlamentar PPE
Rareș Bogdan, europarlamentar PPE

Multă lume se întreabă, încă, ce înseamnă ca România să între în spațiul Schengen. Care ar fi aventajele concrete pentru români.

Un răspuns am primit de la europarlamentarul Rareș Bogdan, care a explict, pe scurt:

Odată cu intrarea României în Spațiul Schengen vom scăpa de cozile formate pentru controlul documentelor, indiferent de mijlocul de transport ales – mașină personală, tren, avion, autocar. De pildă, cei care aleg vagonul de dormit nu vor mai fi treziți să arate pașaportul sau buletinul. Nu va mai trebui să așteptăm nici la cozi în aeroport pentru verificarea documentelor. Dispar și timpii de așteptare din punctele vamale cu Ungaria și Bulgaria, dar și în cele din Grecia.

În plus, ca stat Schengen, România ar putea deveni mai atractivă și pentru turiștii străini, deoarece primește, dacă vreți, o notă mai bună în privința statutului de spațiu civilizat”, susține Rareș Bogdan.

Susținerea fermă a Germaniei pentru intrarea României în Schengen

Statele UE România, Croaţia şi Bulgaria ”îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru a deveni state membre cu drepturi depline” în Spaţiul Schengen, care nu necesită verificarea paşapoartelor pe teritoriului blocului comunitar, a declarat, luni, cancelarul german Olaf Scholz

”Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice în ceea ce priveşte calitatea de membru cu drepturi depline. Voi face demersuri pentru a-i vedea membri cu drepturi depline”, a declarat Scholz.

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, la începutul lunii august, într-un interviu pentru Bloomberg, că se aşteaptă ca România – după mai bine de un deceniu de aşteptare – să intre în spaţiul Schengen înainte de sfârşitul anului, un pas care ar elimina aşteptările îndelungate la graniţele României cu alte state UE şi i-ar spori atractivitatea în ochii investitorilor străini.

”Tot ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiţi să devenim membri Schengen. Ne aşteptăm, într-adevăr, ca toţi ceilalţi lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut”, a argumentat premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, tot luni, pe Twitter, că salută anunţul făcut de Cancelarul Olaf Scholz cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României, un obiectiv strategic, şi a arătat că îi mulţumeşte pentru angajamentul său personal.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ce avantaje avem in schengen ce inseamna schengen europarlamentar rares bogdan rares bogdan
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes