Librăriile rămân deschise în Belgia deoarece cărţile sunt considerate “bunuri esenţiale”

Guvernul belgian a decis ca librăriile să rămână deschise spre bucuria cititorilor. “Cultura are de jucat un rol enorm”, a spus vicepremierul Georges Gilkinet.

Belgia, care a înăsprit restricţiile pentru şase săptămâni, păstrează librăriile deschise, considerând cartea printre “bunurile esenţiale”: la Bruxelles, librarii şi cititorii au spus că recursul către literatură este indispensabil în faţa “angoasei” generate de pandemie.

În condiţiile în care Belgia a înăsprit drastic luni restricţiile, librăria Tropismes a fost unul dintre puţinele magazine din Galeriile Regale – elegant pasaj acoperit din centrul capitalei – care atrage un flux constant de clienţi, care a contrastat cu ciocolateriile vecine fără turişti.

Faţă de Franţa, guvernul lui Alexander De Croo a clasat librăriile printre afacerile care pot “rămâne deschise publicului atât timp cât oferă în special bunuri esenţiale”.

”Credem că este esenţial să dezvoltăm o preocupare (…) legată de sănătatea mintală a tuturor belgienilor. Cultura joacă un rol enorm”, a declarat vicepremierul belgian Georges Gilkinet, pentru cotidianul Le Soir.

În librăria de secol XIX, clienţii sunt numeroşi: “În Belgia, este singurul acces la cultură care ne-a mai rămas. Între a face cumpărături la supermarket şi a te întoarce acasă ca să nu faci nimic (…) este important să citim!”, a spus Sébastien Décupère, recepţioner, conform news.ro.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

coronavirus belgialibrarii deschise
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes