Liderii UE gândesc o serie de sancțiuni descurajatoare pentru Rusia, pentru a evita invadarea Ucrainei

Liderii europeni sunt preocupați de mișcările de trupe pe care le face Rusia la granița cu Ucraina și se gândesc la sancțini care să evite o invazie rusească. Europenii speră în continuare să-l convingă prin dialog pe preşedntele rus Vadimir Putin să renunţe la o eventuală invazie a Ucrainei. Ei început vineri să pregătească sancţuni ”grele” împotriva Moscovei, pentru a-l ”descuraja” şi pentru a-şi afirma credibilitatea în faţa aliaţilor lor americani.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a declarat presei că ”Noi vrem să descurajăm Rusia, avem o analiză convergentă, o hotărâre colectivă de a acţiona şi voinţa de face UE auzită”, după o reuniune informală a miniştrlor de Externe din UE, organizată joi şi vineri la Brest, în vestul Franţei.

Noi discuţii sunt prevăzute la o reuniune oficială a miniştrilor de Externe din UE, la 24 ianuarie, la Bruxelles, anunţă el.

Rusia a comasat aproape 100.000 de militari, tancuri şi artilerie la frontera Ucranei. Ea dezminte că vrea să treacă la o intervenţie militară, însă nu convinge. ”Putin este un jucător de şah”, declară un lider european.

Europenii mizează în continuare pe dialog şi diplomaţie. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat că urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Moscova în vederea unor întâlniri ”la toate nivelurile”.

Moscova cere NATO să se angajeze în mod legal şi constrângător să renunţe la aderarea Ucrainei şi Georgiei, ale căror candidaturi au fost reţinute de NATO, şi să-şi retragă militarii din ţări care au devenit membre NATO după dispariția URSS în 1991.

”Ceea ce contează este disuasiunea, este să fii credibil cu privire la ceea ce se va decide dacă Rusia se angajează într-o nouă intervenţie în Ucraina”, declară un diplomat implicat în negocieri. ”Însă ce eşec al disuasiunii ar fi, dacă trebuie să le aplicăm”, a subliniat ministrul citat. ”Asta ar însemna că am eşuat să evităm conflictul”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

invadare ucrainasanctiuni rusia
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes