Liderul NATO și cancelarul Germaniei lămuresc poziția Alianței față de războiul din Ucraina. Când se va interveni

Liderul NATO și cancelarul Germaniei lămuresc poziția Alianței față de războiul din Ucraina. Când se va interveni. Sursa foto: captura youtube
Liderul NATO și cancelarul Germaniei lămuresc poziția Alianței față de războiul din Ucraina. Când se va interveni. Sursa foto: captura youtube

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Olaf Scholz, cancelarul german, la Berlin, că NATO are responsabilitatea de a preveni escaladarea războiului, dar că membrii alianţei nu pot considera pacea şi securitatea de la sine înţelese, potrivit BBC.

De asemenea, liderul german a precizat că NATO nu va interveni cu forţă militară în războiul din Ucraina.

Stoltenberg a declarat că ”războiul preşedintelui Putin împotriva Ucrainei a spulberat pacea şi a şocat lumea”.

El a adus un omagiu forţelor ucrainene şi s-a angajat să le sprijine în continuare ”pentru a susţine dreptul la autoapărare consacrat în Carta ONU”.

Stoltenberg a felicitat Germania pentru sprijinul militar şi umanitar acordat Ucrainei şi, deşi a remarcat că ”NATO are responsabilitatea de a preveni escaladarea acestui război”, a avertizat membrii alianţei militare că ”nu putem considera pacea şi securitatea de la sine înţelese”.

”Ieri, miniştrii Apărării au început să analizeze ce trebuie să facem pentru a ne consolida apărarea şi disuasiunea pe termen lung. Acest lucru va necesita creşteri majore ale investiţiilor în apărare”, a subliniat Stoltenberg.

Între timp, cancelarul Olaf Scholz a precizat că Germania a sporit finanţarea pentru forţele sale armate pentru a se asigura ”că NATO este capabilă să îşi îndeplinească îndatoririle şi misiunea”.

NATO nu va risca o escaladare a războiului din Ucraina prin intervenţia cu forţa militară, a mai menţionat Scholz, citat de CNN.

”Datoria principală a alianţei este să asigure siguranţa tuturor membrilor”, a spus el.

Germania trimite ajutoare financiare şi umanitare, precum şi bunuri militare, în Ucraina, dar Berlinul a susţinut în repetate rânduri că nu va trimite avioane de luptă pentru a ajuta forţele ucrainene în apărarea lor împotriva invaziei ruse.

”Soarta oamenilor din Ucraina ne atinge profund… Putin produce o suferinţă teribilă şi moarte pentru oamenii din Ucraina… Suntem alături de Ucraina”, şi-a exprimat Scholz susţinerea pentru poporul ucrainean.

El a adăugat că Putin este singurul răspunzător pentru moartea tinerilor ruşi din armată.

”Suntem impresionaţi de mulţi tineri ruşi care sunt conduşi de leadership-ul lor, dar se opun unui război fără sens”, a mai spus oficialul german.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ajutoare ucrainanatopozitia natorazboi ucrainascholzstoltenberg
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes