Lista cu E-uri dintr-un sandviș. Zeci de aditivi alimentari într-o înghițitură

Știați că aproximativ toate alimentele pe care le consumăm conțin aditivi alimentari?! Și nu puțini!

Substanțele care se adaugă alimentelor pentru a menține sau îmbunătăți siguranța, prospețimea, gustul, textura sau aspectul alimentelor sunt cunoscute sub denumirea de aditivi alimentari. Unii aditivi alimentari au fost folosiți de secole pentru conservare – cum ar fi sarea (în carne precum slănină sau pește uscat), zahărul (în marmeladă) sau dioxidul de sulf (în vin), anunță cei e la InfoCons.

De-a lungul timpului, mulți aditivi alimentari diferiți au fost dezvoltați pentru a răspunde nevoilor producției de alimente, deoarece producerea de alimente la scară largă este foarte diferită de a le face la scară mică la domiciliu. Aditivii sunt necesari pentru ca alimentele procesate să rămână în siguranță și în bune condiții pe parcursul călătoriei sale de la fabrici sau bucătării industriale, în timpul transportului către depozite și magazine și, în final, către consumatori.

Aditivii alimentari pot fi obținuți din plante, animale, minerale sau pot fi sintetici. Aceștia sunt adăugați în mod intenționat produselor alimentare pentru a îndeplini anumite scopuri tehnologice pe care consumatorii le iau de cele mai multe ori de la sine.

Există câteva mii de aditivi alimentari folosiți, toți fiind concepuți pentru a face o muncă specifică pentru ca alimentele să fie mai sigure sau mai atrăgătoare. Organizația Mondială a Sănătății , împreună cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură, grupează aditivii alimentari în 3 categorii largi, în funcție de proprietățile lor: Agenți pentru intensificarea gustului, preparate enzimatice sau alți aditivi (folosiți pentru o varietate de motive cum ar fi: Îndulcire, conservare și colorare).

Puse la pachet sau doar pentru o gustare rapidă, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, sandvișurile reprezintă una dintre cele mai comune forme de prezentare a mâncării. Dar te-ai gândit până acum câte E-uri poți regăsi într-un sandviș?!

InfoCons este alături de consumatori și pune la dispoziție o serie de tipuri de sandvișuri și maximul deE-uri ce se pot regăsi în acestea, calculate în baza Testelor Comparative efectuate.

Să spunem că facem un sanviș cu Pâine, Margarină, și Pate cu urmatoarele produse:

Acestea conțin urmatoarele E-uri (în paranteză e numărul de repetări)

  1. E120: carmin x 1
  2. E1404: amidon de porumb x1
  3. E160a: Beta-caroten x 1
  4. E202: sorbat de potasiu x 1
  5. E250: nitrit de sodiu x 1
  6. E300: acid ascorbic x 1
  7. E301: Ascorbat de sodiu x 1
  8. E316: izoascorbat de sodiu x 1
  9. E322: lecitina x 1
  10. E330: acid citric x 3
  11. E412: guma guar x 2
  12. E415: guma xantan x 1
  13. E452: polifosfati x 1
  14. E471: esteri ai mono si diglicerideai acizilor grasi x 1
  15. E472c: esterii glicerolici ai acidului citric x1
  16. E472e: emulgatori mono si digliceride ai acizilor grasi x1
  17. E475: poliglicerol acizi grasie x 1
  18. E476: Poliricinoleat de poliglicerol x 1
  19. E621: glutamat monosodic x 1
    Total: 22

Luna Martie este luna protecției consumatorilor, iar în data de 15 martie este Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului. Este important să ținem cont de informațiile care ni se oferă pentru protecția consumatorilor, având în vedere că noi la rândul nostru suntem înainte de toate, consumatori, mai anunță InfoCons.

Haideți să luăm atitudine cu o9atitudine și să fim adevărați consumatori europeni! Ceea ce este bun la gust, simplu de preparat sau estetic, nu înseamnă neapărat că este întotdeauna și sănătos. Să citim întotdeauna eticheta și să alegem produse care sunt adecvate corpului și organismului nostru!

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau 9615** din orice rețea mobilă!

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes