Liviu Vasilescu, fost șef al Poliției Române, uns ȘEF la conducerea Direcției Generale Anticorupție. El demisionase din funcție după o întâlnire cu liderii unui clan interlop

Liviu Vasilescu, fost șef al Poliției Române, uns ȘEF la conducerea Direcției Generale Anticorupție
Liviu Vasilescu, fost șef al Poliției Române, uns ȘEF la conducerea Direcției Generale Anticorupție

Lucian Bode, ministerul Afacerilor Interne, face o nouă numire extrem de controversată, anunțând, în această seară, că fostul șef al Poliției Române, chestor Liviu Vasilescu, a fost numit la conducerea Direcției Generale Anticorupție (DGA).

Vasilescu a demisionat de la şefia Poliţiei Române după ce a fost filmat când s-a întâlnit cu membri ai clanului Duduianu, înaintea ceremoniei de înmormântare a lui Emi Pian.

Conform unui comunicat MAI, ministerul transmite că este puternic angajat în proiectul de modernizare instituțională, finalitatea acestui demers fiind eficientizarea activității tuturor structurilor: “S-au făcut primii pași în această direcție, pornind de la bază, prin demararea procesului de reorganizare de la nivelul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, un pilon fundamental pentru reforma Poliției Române.

Un alt pas important a fost făcut prin numirea de către premier a șefului Poliției Române, domnul chestor de poliție Benone-Marian Matei, un profesionist respectat de toți colegii.

La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se află în procedură de concurs 37 de posturi de conducere, începând de la vârf cu cele 2 posturi de adjunct al Inspectorului General și continuând la nivelul județelor cu posturi de inspector șef, de prim-adjunct al inspectorului șef și de adjunct al inspectorului șef.

Liviu Vasilescu, șef DGA

Începând de azi, 27 mai, prin numirea la conducerea Direcției Generale Anticorupție a domnului Liviu Vasilescu, chestor principal de poliție, în vârstă de 53 de ani, se face încă un pas important în atingerea obiectivului asumat de a construi instituții puternice și eficiente.

Este vorba despre un polițist cu o vastă experiență operativă și managerială (30 de ani în Poliția Română), o persoană respectată în sistem.

Timp de 10 ani, între anii 1995 – 2005, noul director general al DGA a lucrat în domeniul combaterii criminalității organizate (liniile de muncă antidrog și prinderi în flagrant), ocupând funcții de conducere timp de 5 ani, coordonând acțiuni operative importante, finalizate cu rezultate deosebite.

Timp de 13 ani, între anii 2005 – 2018, a condus Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română (DOS), dezvoltând practic această structură la un nivel comparabil cu structuri similare din alte state.

De asemenea, pentru ocuparea funcției de Director General Adjunct al Direcției Generale Anticorupție, a fost numită doamna Manuela Elena Popescu, comisar- șef, în vârstă de 45 de ani.

În cei 22 de ani de carieră, a ocupat gradual, diverse funcţii operative, atât la nivel de execuţie, cât şi de conducere, având o bogată experiență profesională și rezultate deosebite ale muncii în domeniul anticorupție.

Experienţa şi profesionalismul său au fost recunoscute inclusiv în afara României, ca expert şi formator anticorupţie, în cadrul multor proiecte internaţionale desfăşurate sub egida Consiliului Europei, O.N.U, O.S.C.E, CEPOL şi Academiei Internaţionale Anticorupţie-Viena.

Totodată, a participat nemijlocit şi a coordonat multiple acţiuni de combatere a corupţiei, dintre care amintim „Frontiera-2011”, „Cărbunele-2015”, „Mită în învăţământ”-2015, „Piaţa de documente de identitate”-2015, „Contrabandă pe Vest” , „Permise Suceava-2020”, „ITP” -2021, și nu în ultimul rând, cel mai recent caz, cel privind faptele de corupție imputate celor 25 de lucrători din cadrul IPJ Sibiu -„Rutiera Sibiu”-2021.

Alte numiri în MAI

Tot astăzi, pentru asigurarea conducerii Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR, s-a dispus declanșarea procedurilor de revenire în țară și împuternicire în funcția de director la această structură a doamnei Mădălina-Sorina Vlangăr, comisar–șef, în vârstă de 43 de ani, care a ocupat funcția de atașat de afaceri interne în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Este ofițer de carieră, posedă o experiență internațională solidă și numeroase distincții internaționale, obținute ca urmare a activității desfășurate.

Doamna Vlangăr are o experiență importantă, dobândită în activitatea de combatere a criminalității organizate, ocupând de–a lungul carierei sale diferite poziții, atât în organizații la nivel european, cât și în structuri cu atribuții pe această zonă de activitate la nivel național (Șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, ofițer specialist în cadrul IGPR- Direcția Generală de Combatere a Criminalității Organizate).

De fiecare dată, nominalizările, care vor fi făcute pentru ocuparea pozițiilor de conducere în cadrul structurilor MAI, vor respecta principiile profesionalismului și meritocrației, fiind vorba despre specialiști, cu un parcurs profesional confirmat prin misiuni îndeplinite cu succes”.

Liviu Vasilescu anunța în septembrie 2020, că demisionează

Liviu Vasilescu s-a retras din funcția de șef al Poliției Române pe 1 septembrie 2020, decizia fiind luată în urma scandalului legat de întâlnirea cu lideri ai clanului Duduianu.

Potrivit unor imagini apărute în spațiul public, Liviu Vasilescu s-a întâlnit cu membri ai clanului Duduianu după moartea lui Emi Pian.

Conducerea Poliției Române a spus, după izbucnirea scandalului, că s-a întâlnit cu interlopii pentru a se asigura că populația nu va fi în pericol odată cu desciderea în stradă a peste 3.000 de persoane care urmau să ia parte la înmormântarea șefului unuia din clanurile interlope.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

chestor liviu vasilesculiviu vasilesculiviu vasilescu sef dga
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes