Lovitură pentru DNA și DIICOT, via CCR si ÎCCJ: Sesizarea privind reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru selecţia procurorilor a fost admisă

Curtea Constituțională (CCR) a admis sesizarea instanței supreme referitoare la reducerea de la 10 la 7 ani a condiţiei de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT, au declarat pentru News.ro surse politice.

Reamintim că DNA, DIICOT și ministrul Justiției ceruseră respingerea sesizării, principalul argument fiind deficitul de personal de peste 40 la sută de la cele două parchete.

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) depusă împotriva modificărilor aduse de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR legilor justiţiei, sesizare ce viza şi reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru selecţia procurorilor DNA şi DIICOT. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi ”pentru” şi trei împotrivă.

Conform surselor citate, judecătoarele Simina Tănăsescu şi Livia Stanciu au formulat opinii separate.

Sesizarea ICCJ a vizat şi încălcarea principiului bicameralismului, adică faptul că, prin aceeaşi iniţiativă legislativă, în Cameră a fost modificată doar Legea 303/2004 (eliminarea numirii fără concurs a judecătorilor şi procurorilor şi reglementarea transferului magistraţilor), pe când în Senat a fost modificată şi legea 304/2004 (reducerea vechimii de la 10 la 7 ani). Aceasta a fost însă respinsă de judecătorii Curţii Constituţionale.

Dintre judecătorii constituționali, împotriva sesizării au votat Livia Stanciu, Daniel Morar și Simina Tănăsescu. Raportor a fost chiar Gheorghe Stan, fostul șef al Secției speciale.

După această decizie, problema lipsei de personal se va acutiza la ambele Direcții. Spre exemplu, la DIICOT sunt neocupate în acest moment circa 50 de posturi, alți 50 de procurori având vârsta necesară pentru pensionare. Mai mult, dosarele realizate până acum de procurori DNA și DIICOT care au intrat în cele două instituții fără să aibă vechimea de zece ar putea fi contestate în instanță

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

CCR reducerea vechimii selectie procurori diicot selectie procurori dna sesizare iccj sezizare ccr vechime procurori
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes