Lucian Bode anunță că amenzile pentru mască textilă sunt la fel ca pentru cei fără mască

Lucian Bode, ministrul de Interne, susține că cei care poartă masca tetilă în spațiu public riscă să fie amendați cu până la 2500 de lei pentru că ar fi ca și cum nu ar avea mască. „Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a conchis ministrul de Interne.

Întrebat cum o să fie făcută verificarea în teren, pentru a vedea cine ce mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Bode a precizat că nu este nevoie de indicații, ci de lege:

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode, potrivit Digi24.

„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul.

DSU: Măștile, din nou obligatorii peste tot

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat încă de miercuri, că masca de protecție devine din nou obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise deoarece Omicron, noua variantă de coronavirus, se răspândește extrem, extrem de ușor.

„Folosirea măștii va fi obligatorie – sau mască medicală simplă, chirurgicală, ori FFP2 – în spațiile deschise și închise. Normal că în Ordinul comun al ministrului Sănătății și Ministrului de Interne se vor prevedea unele excepții pentru cei care au activități individuale, sportive, de diverse categorii. În rest, se va purta mască.

Problema acestei variante (Omicron) e că e extrem de contagioasă. Contactul ca să te infectezi de la altă persoană, dacă ea e pozitivă, e unul foarte scurt, mai scurt decât la Delta și variantele anterioare. Asta înseamnă că e suficient să porți o discuție cu cineva care e infectat o scurtă perioadă și poți să fii și tu infectat. De asta măsura privind portul măștii devine obligatorie în toate spațiile închise și deschise.”

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

fara masca lucian bode masca obligatorie masca spatii publice masca textila
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes