Ludovic Orban anunță că se redeschid terasele și restaurantele, după discuția cu liderii HORECA

Prim-ministrul Ludovic Orban s-a întâlnit luni, 18 mai, cu reprezentanții industriei HORECA (hoteluri-restaurante-cafenele), cărora le-ar fi promis că restaurantele se vor redeschide de pe 15 iunie, astfel încât sezonul turistic estival să poată începe de la această dată. Ca o etapă intermediară, terasele vor putea fi deschise de pe 1 iunie.

”Guvernul susţine, prin măsuri active, reluarea activităţii sectorului HORECA, atunci când situaţia epidemiologică o va permite, însă această etapă trebuie atent pregătită, în condiţii de siguranţă sanitară pentru cetăţeni”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit unei postări pe contul de Facebook al Guvernului.

Ludovic Orban a oferit repere legate de reluarea activităților turistice, menținând rezerva influențelor legate de evoluția epidemiei. Astfel, terasele vor fi redeschise pe 1 iunie, iar restaurantele de pe 15 iunie, dată la care se va putea deschide sezonul estival în condiții normale.

Sprijin pentru afacerile din turism

Încadrul discuțiilor cu reprezentanții HORECA, premierul Orban a promis că vor fi adoptate mai multe măsuri de susținere a acestui sector, grav afectat de criza sanitară:

”Sunt avute în vedere acordarea de garanţii guvernamentale pentru creditele contractate de IMM-uri pentru capital de lucru şi investiţii, prelungirea acordării şomajului tehnic pentru sectoarele care nu îşi pot relua activitatea, într-o primă etapă, iar, ulterior, susţinerea din fonduri guvernamentale a unei părţi a cheltuielilor de salarizare pentru angajaţii ale căror locuri de muncă vor fi menţinute de angajatori”, a precizat Guvernul.

Ce spun reprezentanții HORECA

“Trebuie să spun că prim-ministrul are o atitudine prietenoasă faţă de turism şi sper să şi poată concretiza ceea ce îşi propune. Avem o sumă de 13 lucruri foarte importante care s-au discutat acolo şi sper să se şi întâmple. Restaurantele, pe care le reprezint în această alianţă (Alianţa Pentru Turism, n.r.), sunt beneficiarii cei mai serioşi ai industriei turismului, şi atât timp cât incoming-ul, turismul intern, hotelurile funcţionează bine, practic, noi avem clienţi în restaurantele noastre. Promisiunea prim-ministrului este 1 iunie pentru terase şi 15 iunie pentru sezonul estival, în situaţia în care nu există derapaje majore în cifrele comunicate de Comitetul de Supraveghere a Situaţiilor de Urgenţă. Deci, sunt două lucruri pe care prim-ministrul ni le-a comunicat nouă, celor prezenţi acolo”, a afirmat Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), într-o conferinţă de presă online, organizată de Alianţa Pentru Turism.

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a precizat, la rândul său, că reprezentanţii Guvernului nu au spus câte noi cazuri de coronavirus ar reprezenta “derapaje majore”.

“S-au evitat cifrele. La un moment dat, s-au lansat cifre – dacă (numărul testelor pozitive, n.r.) creşte nu ştiu cât pe săptămână – şi au spus că nu vor avansa cifre: atât timp cât ritmul e în scădere, e bine. Nu s-a precizat concret ce înseamnă derapaje majore”, a explicat Călin Ile.

Călin Ile a menţionat că purtarea măştii în restaurant nu este o măsură aplicabilă.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Călin Ile Daniel Mischie redeschidere restaurante redeschidere terase sprijin horeca
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes