Guvern

Ludovic Orban explică de ce a atacat la CCR legea care mărește pedepsele pentru pedofili

Ludovic Orban susține că Guvernul a sesizat Curtea Constițională în privința legii care majorează pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor deoarece ar exista vulnerabilități de ordin constituțional, care ar genera dificultăți în aplicarea sa. Răspunsul vine după ce mai multe organizații neguvernamentale i-au trimis o scrisoare cerându-i să lămurescă lucrurile. Orban mai susține că declararea ca neconstituțională ulterior adoptării sale ar putea afecta dosarele în curs şi ar avea efectul opus celui scontat.

Actul normativ, adoptat de Camera Deputaților, prevede că violul și actul sexual cu un minor sunt infracțiuni pentru care prescripția nu înlătură răspunderea penală.

Guvernul argumentează trimiterea la CCR că reglementarea încalcă Legea fundamentală deoarece „instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracțiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate rațiuni obiective pentru alegerea acelor infracțiuni care urmează a fi imprescriptibile”, amintește Digi 24.

Premierul spune că tezele transmise în spațiul public de anumiți politicieni și care au trezit îngrijorarea sunt în totalitate false. „Acești politicieni acționează după principiul hoțul strigă hoții, pentru că după ce au eliberat din pușcării zeci de mii de infractori acum plâng, cu lacrimi de crocodil, de mila victimelor. Sesizarea transmisă de Guvernul României la Curtea Constituțională nu urmărește blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, așa cum în mod voit au lăsat să se înțeleagă anumiți politicieni care dovedesc din nou că sunt capabili să exploateze orice în beneficiul propriu, călcând în picioare adevărul și manipulând cu cinism cetățenii”, spune Ludovic Orban.

Eliminarea oricăror vulnerabilități de ordin constituțional

Potrivit premierului, intervenția Guvernului în procedura de verificare a constituționalității legilor înainte de promulgare nu are în vedere blocarea promovării actului normativ, ci eliminarea oricăror vulnerabilități de ordin constituțional, în scopul necompromiterii întregului demers legislativ, ca urmare a unor eventuale sesizări ulterioare ale Curții Constituționale prin intermediul excepțiilor de neconstituționalitate ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti.

„Sunt conștient că traumele unui copil victimă a unei agresiuni sexuale lasă urme pentru tot restul vieții și acest tip de infracțiune trebuie fără doar și poate pedepsit cât se poate de aspru și cercetat și judecat în orice moment după producerea ei”, mai spune Orban.

„Concluzionând, sesizarea către CCR nu apără infractorii, așa cum susțin tocmai politicienii partidului care a propus, susținut și adoptat legi pentru eliberarea din pușcării a zeci de mii de infractori, inclusiv a unora care au comis infracțiuni sexuale împotriva minorilor. Sesizarea urmărește respectarea principiilor constituționale în procesul de elaborare a legislației penale.”

Răspunsul premierului a fost transmis organizațiilor: Asociația Necuvinte, Asociația Ajungem MARI, Asociația femeile se Implică, Asociația Femeilor Jurnaliste din România „Ariadna”, Asociația Femeilor Românce din Italia –ADRI, Asociația Lindenfeld, Asociația Reaching Out România, Asociația Tineri pentru Tineri, Asociația VedemJust, Centrul Romilor Romani Criss, Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Corona, Fundația Ușă Deschisă, Societatea de analize feministe AnA, Societatea de Educație Sexuală și Contraceptivă, FONSS-Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Romanian Women’s Lobby, FONPC-Federația ONG pentru Copil, Federația Dizabnet – Rețeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități, Consiliul Național al Dizabilității din România

Alte știri de interes

Orban: Astăzi, PSD ”a băgat România în faliment”. Raport de-a dreptul imbecil

Mihnea Tudor

Orban, prima reacție despre înregistrarea cu Nicuşor Dan, despre demolarea unei construcţii a unui om de afaceri

Saghin Cristian

Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile. Noi măsuri privind alegerile locale Arafat: Va exista un ordin comun cu reguli în secţiile de vot

Mihnea Tudor

De marți se deschide M5 Magistrala de metrou Eroilor – Drumul Taberei

Mihnea Tudor

Violeta Alexandru a pus gând rău şefilor instituţiilor din subordine

Gloria Pascu

Orban: Vom prelungi starea de alertă şi discutăm nişte măsuri să mai reducem din restricţii

Gloria Pascu

Cât costă alegerile parlamentare din decembrie? Guvernul a fixat suma

Mihnea Tudor

Prelungirea stării de alertă se amână. Orban: Avem aviz? N-avem. Amânăm

Mihnea Tudor

Raluca Turcan: Untold, Neversea, ARTmania, Electric Castle, Summer Well vor fi sprijinite de Guvern

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »