MAE: 39 de cetăţeni români şi şapte membri de familie ai acestora, evacuați din Sudan

Ministerul Afacerilor Externe a informat că datorită demersurilor task force-ului interinstituţional convocat de ministrul Bogdan Aurescu la 16 aprilie, cetăţeanul sudanez membru de familie al unui cetăţean român, care s-a deplasat spre Etiopia, a părăsit la data de 3 mai teritoriul Sudanului şi a intrat pe teritoriul etiopian, fiind asistat de către reprezentanţii Ambasadei României la Addis Abeba. Astfel, până în prezent, de la convocarea de către Bogdan Aurescu a task-force-ului interinstituţional la 16 aprilie., a fost obţinută evacuarea din Sudan a 46 de persoane şi anume 39 de cetăţeni români şi şapte membri de familie ai acestora, cetăţeni străini.

„La acest moment, în atenţia task force-ului interinstituţional se mai află, în vederea evacuării, un cetăţean român care, la data de 2 mai a.c., a contactat Ambasada României la Addis Abeba solicitând sprijin pentru evacuarea din Sudan”, arată comunicatul de presă al MAE.

Totodată, MAE reaminteşte că un alt cetăţean român, pe care misiunea diplomatică de la Addis Abeba îl are în atenţie, a informat că nu mai doreşte evacuarea din Sudan.

„Task force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluţiile din Sudan şi menţine legătura cu cetăţenii români aflaţi încă în Sudan şi pe teritoriul altor state, aflaţi în tranzit spre România, precum şi cu celelalte state membre UE şi partenere, în vederea finalizării procedurilor de evacuare, aflate în curs, pentru cetăţeanul român care a solicitat sprijin în vederea evacuării. Echipa consulară a Ambasadei României la Addis Abeba va menţine legătura şi cu cetăţeanul român care nu mai doreşte să fie evacuat şi va întreprinde demersuri de sprijin, dacă acesta va reveni asupra deciziei sale”, mai indică sursa citată.

Ministerul de Externe reaminteşte că, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate, începând cu data 17 aprilie, a ridicat alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestaţi atenţie deosebită – www.mae.ro/travel-alerts/2924) şi a recomandat tuturor cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul Sudanului să îşi facă cunoscută prezenţa prin contactarea de urgenţă a misiunii diplomatice a României în Etiopia şi să solicite asistenţă consulară dacă doresc să fie evacuaţi.

MAE mai readuce în atenţia cetăţenilor români că pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

evacuari sudan
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes