Guvern

MAE a luat foc, după declarațiile prim-ministrului Moldovei, Ion Chicu: Limbaj rudimentar

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu

Reacția Ministerului de Afaceri Externe al României față de declarațiile Prim-ministrului Republicii Moldova la adresa României:

”Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova.

Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu.

De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău”, este comunicatul de presă al MAE, primit la redacție.

Premierul Republicii Moldova, Ioan Chicu, a avut vineri o ieșire fără precedent la adresa României, pe care a acuzat-o că e cea mai coruptă țară din Europa. El a continuat cu critici legate de gestiunea coronavirusului și a scris pe Facebook că doar județul Suceava are un număr de infectați cu COVID 19 cât jumătatete din numărul de bolnavi înregistrați în toată Republica Moldova.

Alte știri de interes

Ministrul Dezvoltării: Nu mai putem susţine secretare cu salarii mari

Saghin Cristian

164 de kilometri de șantiere de autostradă deschise, dar prea puțini dați în folosință. Ministrul Bode vine cu precizări

Mihnea Tudor

Întâlnire Bogdan Aurescu – Peter Szijjarto. Apel la reţinere și discernământ

Mihnea Tudor

Insula Belina – Ministrul Mediului, șocat: Totul, destinat unor privilegiați. Totul, ilegal! – VIDEO

Gloria Pascu

Ce înseamnă astăzi să fii un supererou? Marcel Vela, mesaj pentru toți copiii

Saghin Cristian

Remaniere guvernamentală. Orban a anunțat decizia sa

Mihnea Tudor

Ludovic Orban anunță creșterea pensiilor și alocațiilor. Care sunt condițiile Guvernului

Gloria Pascu

Nelu Tătaru: Măști de protecție gratuite pentru milioane de români

Mihnea Tudor

Paradisul fiscal al lui Dragnea și Șerban Nicolae – Insula Belina – preluat de stat

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »