Recomandate Special

Mafia din sistemul de transfuzie sanguină a învins Guvernul român. Donație de echipamente de colectare, testare, procesare și depozitare de plasmă convalescentă, în valoare de 2.000.000 euro, refuzată

Mafia din sistemul de transfuzie sanguină a învins Guvernul român. Donație de echipamente de colectare, testare, procesare și depozitare de plasmă convalescentă, în valoare de 2.000.000 euro, refuzată
Mafia din sistemul de transfuzie sanguină a învins Guvernul român. Donație de echipamente de colectare, testare, procesare și depozitare de plasmă convalescentă, în valoare de 2.000.000 euro, refuzată


Guvernul român a refuzat o donație de echipamente de colectare, testare, procesare și depozitare de plasmă convalescentă, în valoare totală de 2.000.000 euro. Echipamentele au fost oferite de Besmax Pharma Distribution SRL, încă din data de 3 aprilie 2020, prin suplimentarea donației inițiale de 3 echipamente de plasmafereză, acceptate de Ministerul Sănătății prin protocolul de donație, semnat la data de 30 martie 2020.

Cele 32 echipamente de plasmafereză refuzate de Guvern urmau să fie instalate în cele 22 centre de transfuzie sanguină din țară, care în prezent nu au capacitatea să colecteze plasmă prin plasmafereză, precum și în centrele unde este nevoie de un al doilea echipament de plasmafereză. Tocmai de aceea, România este codașa Europei, cu o rată de colectare plasmă convalescentă de doar 0,7 donări la 100 de vindecați COVID-19, în timp ce media europeană este de 4,7%”, spune Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution.

”Rămân la dispoziția statului cele 18 echipamente de plasmafereză, pe care le-am oferit gratuit și care sunt deja instalate în tot atâtea centre de transfuzie, dar care pot fi relocate în alte centre, dacă nu sunt utilizate eficient.
De asemenea, echipamentele de testare NAT (nucleic acid test), precum și cele de inactivare virală și congelare ultra-rapidă a plasmei, respectiv congelatoarele de depozitare, ar fi trebuit să fie instalate la Institututul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” sau la Institutul Național de Hematologie Transfuziologică, astfel încât să se înființeze banca statului român pentru testarea, procesarea și stocarea plasmei convalescente, colectată de la donatorii români, așa cum există în prezent în TOATE țările membre UE”, mai anunță Florin Hozoc.

Din păcate, continuă el ”se dovedește o dată în plus că sistemul de transfuzie sanguină nu mai este controlat de statul român, așa cum se prevede în legea 282/2005, ci de clanuri finanțate de companii private, care de peste 20 ani controlează achizițiile de echipamente și consumabile pentru transfuzie. Aceste clanuri, care în prezent controlează atât conducerea INHT, cât și comisia de transfuzie, sunt foarte bine reprezentate și susținute în Ministerul Sănătății, prin funcționari care și-au arogat de ani de zile dreptul exclusiv de decizie cu privire la sistemul de transfuzie, deși nu au dovedit niciodată competență în domeniu, iar rezultatele sunt dezastruoase.

România este codașa Europei la colectarea de plasmă convalescentă

Comisia Europeană a aprobat la începutul lunii aprilie 2020, atât ghidul european pentru colectarea, testarea, procesarea, depozitarea, distribuția și administrarea de plasmă convalescentă COVID-19, cât și un sistem de schimb de informații, astfel încât toate țările membre să participe la efortul comun de a realiza în cel mai scurt timp un studiu privind siguranța și eficiența administrării terapiei cu plasmă la pacienții COVID-19.

Deși România a început de aproape două luni colectarea și administrarea de plasmă, autoritățile din țara noastră încă nu au raportat nici un fel de date în sistemul european care centralizează toate aceste informații. Mai mult, România a lipsit de la toate teleconferințele în care specialiștii din țările membre UE au discutat specific despre colectarea și administrarea de plasmă convalescentă.

Indiferența criminală

”În aceste condiții, România a fost exclusă din studiile europene care testează utilizarea plasmei convalescente pentru tratamentul pacienților critici, respectiv pentru imunizarea pasivă a persoanelor neinfectate dar cu risc de infectare. De asemenea, România a fost exclusă din studiile europene privind utilizarea de hiperimunoglobuline anti-COVID-19, fabricate din plasmă recoltată de la donatorii vindecați, studii care vor începe în luna iulie 2020.
Toate acestea sunt tot atâtea dovezi ale indolenței și indiferenței celor care, de peste 10 ani, conduc sistemul de transfuzie sanguină din România”, mai spune Florin Hozoc.

”Rezultatele foarte slabe privind colectarea de plasmă convalescentă în România (0,7 donări la fiecare 100 de vindecați), raportat la media europeană (4,7 donări la fiecare 100 vindecați), sunt cauzate atât de indiferența criminală a celor care conduc sistemul de transfuzie, dar și de lipsa de măsuri din partea tuturor politicienilor care au condus sau care conduc Ministerul Sănătății și care nu au sancționat niciodată șefii transfuziei, pentru toate aceste rezultate dezastroase”, susține CEO-ul Besmax Pharma Distribution.

Alte știri de interes

Se schimbă vremea: Cod galben şi cod portocaliu de ploi abundente, vânt şi descărcări electrice

Mihnea Tudor

Surpriză pentru studenţii care au burse sociale şi învaţă la universităţi care vor face cursuri online

Gloria Pascu

Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de porocuror şef DIICOT

Mihnea Tudor

Ce este Inițiativa Smart Village. Integrarea satului inteligent în dezvoltarea rurală

Furdu Constantin

Orban: Astăzi, PSD ”a băgat România în faliment”. Raport de-a dreptul imbecil

Mihnea Tudor

Conflictul între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură, tranșat de decizia CCR

Mihnea Tudor

Campania electorală faza pe înregistrări: Nicușor Dan, spionat de omul lui Băluță și aruncat pe piață de Dana Budeanu: Mafia din PSD și urmașii lui Dragnea

Mihnea Tudor

A bătut tot ce a prins! Agenți de pază, polițiști și polițiști locali, bătuți de o fată de 22 de ani

Mihnea Tudor

Gabriela Firea şi soţul său s-au fotografiat cu fiii lor într-o sală de clasă, deşi în cele mai multe şcoli nu a fost permis accesul părinţilor

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »