Mâine începe Bacalaureatul! Peste 133000 de absolvenți de liceu vor trece prin emoțiile examenului național

Mâine începe Bacalaureatul! Peste 133000 de absolvenți de liceu vor trece prin emoțiile examenului național
Mâine începe Bacalaureatul! Peste 133000 de absolvenți de liceu vor trece prin emoțiile examenului național

Examenul naţional de Bacalaureat 2021, sesiunea iunie-iulie, începe luni, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie. Examenul este organizat în 802 centre.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, afirmă că doar 77% dintre absolvenţii de liceu din promoţia curentă s-au înscris pentru examenul de bacalaureat în această primă sesiune, procentul fiind mai mic comparativ cu cel al elevilor din promoţia trecută care au susţinut examenul. Cîmpeanu susţine că acest lucru a fost cauzat de pandemie şi, având în vedere contextul în care s-au desfăşurat cursurile în anul şcolar care s-a încheiat, ministrul afirmă că nu acceptă ca subiectele la examen să nu fie unele clare sau să aibă capcane.

Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. În Capitală vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidaţi.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00).

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie, iar afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Condiții de promovare:

  • recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie – 1 iulie, între orele 8:00 – 16:00.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bacalaureatlimba romanaluni
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes