Make Billionaires Pay – Impozite pe câștigurile “obscene” ale miliardarilor din timpul pandemiei

Proprietarii celor mai mari companii de tehnologie, dar și alți miliardari ar putea fi obligați să dea miliarde de dolari din averea pe care au câștigat-o în timpul pandemiei coronavirusului, în baza unei propuneri legislative introdusă de senatorii Bernie Sanders, Ed Markey şi Kirsten Gillibrand.

Legea Make Billionaires Pay ar impune o singură dată impozitul pe 60% pe câștigurile realizate de miliardari între 18 martie 2020 și 1 ianuarie 2021. Fondurile ar fi folosite pentru a plăti cheltuielile de sănătate pentru toți americanii timp de un an.

Legea Make Billionaires Pay ar impozita o avere totala de 731 miliarde de dolari acumulată de 467 de miliardari – reprezentând 0,001% din popullația Americii – de la 18 martie până la 5 august, perioadă în care 5,4 milioane de americani și-au pierdut asigurarea de sănătate și 50 de milioane au solicitat asigurări de șomaj.

Fondurile din această taxă de urgență ar fi utilizate pentru a acoperi toate cheltuielile de asistență medicală, inclusiv medicamente cu rețetă, timp de un an.

“Într-o perioadă de enormă durere și suferință economică, avem o alegere fundamentală de făcut. Putem continua să le permitem celor foarte bogați să devină şi mai bogați, în timp ce toți ceilalți devin mai săraci. Sau putem impozita câștigurile pe care o mână de miliardari le-au făcut în timpul pandemiei pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea a zeci de milioane de americani. După părerea mea, este timpul ca Senatul să acționeze în numele clasei muncitoare”, a spus Sanders.

Întrucât peste 160.000 de americani și-au pierdut viața și alte milioane și-au pierdut locurile de muncă, este de neconceput ca cei super-bogați să devină și mai bogați în mijlocul acestei crize”, a spus Ed Markey, potrivit preseiș americane.

Potrivit Americans for Tax Fairness şi Institutul pentru Studii Politice, un impozit de 60% pe câștigurile pe avere ale celor 500 de miliardari, din martie până în august, ar strânge 421,7 miliarde de dolari – suficient pentru Medicare să plătească toate cheltuielile medicale pentru americani în următoarele 12 luni. Impozitul pe avere va rămâne în vigoare până la 1 ianuarie 2021.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

castiguri in pandemiecastiguri obseceneImpozite pe castiguri obsceneMake Billionaires Pay
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes