Parlament, președinție Recomandate

Mandatele aleșilor locali, prelungite prin votul din Camera Deputaților. Data alegerilor, stabilită doar de Parlament

Proiectul de lege care prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali până la data de 1 noiembrie a fost adoptat de Camera Deputaților, cameră decizională. Cu 204 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” și 66 de abțineri proiectul a trecut de Parlament și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Liberalii au încercat să amendeze proiectul de lege însă, fără rezultat. În dezbaterea comisiilor, liberalii au depus un amendament potrivit căruia data alegerilor să fie decisă prin Hotărâre de Guvern, însă a fost respins.

Proiectul de lege prevede ca data alegerilor locale din acest an se stabileşte prin lege organică cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.

Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au inițiat săptămâna trecută proiectul de lege care prevede ca mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene să se prelungescă până la data de 01 noiembrie 2020.

De asemenea, se menționează că la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic.

Pe 3 iunie CCR a decis că legea inițiată de PSD privind prelungirea mandatelor aleșilor locali este neconstituțională, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”. De asemenea, Curtea Constituţională a hotărât, la aceeași dată, cu majoritate de voturi, că și ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Statistică STS – Mai mult de jumătate dintre cei programaţi la vaccinare anti-COVID în Etapa a ll-a sunt persoane peste 65 de ani

Saghin Cristian

Mihai Voropchievici HOROSCOP rune 18– 24 ianuarie 2021. Mai multe zodii primesc vești bune

Mihnea Tudor

Conglomeratul BIG TECH din SUA își ucide SINGUR dominația în social media

Ionel Lăcătuș

Trei întrebări cruciale rămân fără răspuns despre asediul Capitoliului

Ionel Lăcătuș

În București s-au ocupat toate locurile pentru vaccinarea anti-COVID!

Daniela Arnăutu

Pfizer reduce livrările de vaccin anti-COVID în Europa

Daniela Arnăutu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »