MApN: Constituirea Grupului de Luptă NATO, aproape de final. Mii de soldați americani, în România

MApN: Constituirea Grupului de Luptă NATO, aproape de final. Mii de soldați americani, în România. Sursa foto: Facebook/NATO
MApN: Constituirea Grupului de Luptă NATO, aproape de final. Mii de soldați americani, în România. Sursa foto: Facebook/NATO

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat, marți seară, că Grupul de Luptă al NATO în România, sub comandă franceză, este în faza de constituire şi va fi gata curând.

„Grupul, care are, în acest moment, naţiunea franceză ca naţiune cadru, deci ea este organizatorul, a adus deja în România vreo 500 de francezi, 300 de belgieni, vor veni olandezi. S-a mai anunţat Portugalia şi chiar un detaşament polonez s-a anunţat recent. Deci, se constituie şi va fi terminat acest grup. În acest moment, avem în total în jur de 2000 de soldaţi americani în România”, a precizat Vasile Dîncu, în cadrul emisiunii Talk News, difuzată la Profit News.

Tot marți, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, în cadrul declaraţiei de presă comune cu omologul său polonez, despre necesitatea unei prezenţe militare sporite aliate în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei, un exemplu clar şi necesar în acest sens reprezentându-l crearea cât mai rapidă a unui Grup de Luptă NATO.

“Avem nevoie, urgent, de o consolidare consistentă şi echilibrată a Flancului Estic, de o Prezenţă Înaintată unitară şi întărită. Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei. Un exemplu clar şi necesar în acest sens îl reprezintă crearea cât mai rapidă a unui Grup de Luptă NATO în România. Trebuie să luăm măsuri imediate, cu efecte pe termen lung şi voi susţine acest lucru şi la Summitul NATO care va avea loc acum, joi, la Bruxelles”, a afirmat preşedintele.

Potrivit CNN, înainte de război, România avea, pe teritoriul său, 900 de soldaţi NATO, toţi americani. Alţi 1000 au fost detaşaţi de SUA din Germania la începutul lunii februarie. Grupul de Luptă sub comandă franceză ar urma să aibă între 1000 şi 1200 de militari.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

grupul de lupta nato nato soldati nato romania
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes