Maratonul Smart Village, ediția a-II-a privind transformarea inteligentă a comunităților rurale

Maratonul Smart Village inițiat pentru a discuta chestiuni legate de zonele rurale, atât în sesiune plenară cât și prin ateliere participative, a ajuns la final.
Maratonul Smart Village inițiat pentru a discuta chestiuni legate de zonele rurale, atât în sesiune plenară cât și prin ateliere participative, a ajuns la final.

Maratonul Smart Village inițiat pentru a discuta chestiuni legate de zonele rurale, atât în sesiune plenară cât și prin ateliere participative, a ajuns la final. În cele cinci zile ale conferinței de la Jupiter, participanții și membri ai comunității Smart Village s-au angajat sa facă din zonele rurale un pol al conectivității locale și regionale, prin utilizarea tehnologiilor inteligente.

Forumul a urmărit să-și implice participanții în proiectarea unui model de administrare a teritoriului, bazat pe investiții în infrastructuri cu sprijin și finanțare din fonduri europene. Ținând cont de rolul jucat de comunitățile rurale în configurarea viitorului Europei, participanții au analizat propuneri și soluții pentru consolidarea viziunii pe termen lung, până în 2040, pentru zonele rurale ale UE.

În ceea ce privește componenta de digitalizare, secretarul de stat Iulian Popescu a susținut inițiativele Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) în ceea ce privește implementarea tehnologiilor inteligente în administrație, cu accent pe urgentarea cloud-ului guvernamental, a acțiunilor în vederea dezvoltării abilităților digitale pentru cetățeni, finanțate prin PNRR, precum și cele care sprijină mediul privat.

De la primari, viceprimari sau manageri publici până la cel mai înalt nivel de luare a deciziilor, toți au susținut ideea că programele de finanțare trebuie să țină cont de interesele zonelor rurale, cu accent pe nevoile locuitorilor lor. Forumul Smart Village a fost, de asemenea, o ocazie de a prezenta exemple de bună practică implementate deja atât în țară cât și în Europa.

Forumul Smart Village
Forumul Smart Village

Mai mult, mesele rotunde au permis participanților să discute despre soluții concrete precum cele prezentate de Ioan Negoiță, de la Reaktostar, care a prezentat un proiect la cheie pentru primari, respectiv o “Instalație de cracare termică a deșeurilor de cauciuc sau plastic”, soluție care a stârnit un real interes.

Implicarea tuturor participanților la discuțiile din Ediția a-II-a a forumului Smart Village, a condus la identificarea de obiective și domenii de interes comune, asupra cărora autoritățile ar putea acționa instituțional și în cooperare cu alte părți interesate.

Rezultatele acestor zile și acțiunile sugerate au fost colectate și dezbătute în timpul sesiunii de închidere și includ chiar continuarea lor la sediul administrației centrale, respectiv la MCID, pe considerente pur tehnice. Inițiativele comune vor sta la baza edițiilor viitoare ale Forumului și vor completa și modifica viziunea “Smart Village – Viziunea privind transformarea inteligentă a comunităților rurale”, inițiată încă din anul 2021.

Prezența invitaților politici de la cel mai înalt nivel, justifică acțiunea Asociației Smart Village, a consolidat interesul pentru problematica zonelor rurale și a oferit o mai mare vizibilitate discuției despre strategia UE pentru mediul rural

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

forum jupiterforumul smart villageSmart Citysmart village
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes