International Recomandate

Marea Britanie, prima ţară din lume care aprobă vaccinul Pfizer-BioNTech pentru utilizare pe scară largă

Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a aprobat vaccinul anti-Covid-19 al Pfizer/BioNTech pentru utilizare pe scară largă, informează BBC.

MHRA, organismul britanic de reglementare a medicamentelor, a decis că vaccinul, care oferă protecţie în proporţie de 95%, este sigur.

Imunizarea ar putea începe în câteva zile pentru oamenii din grupurile prioritare.

Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze, suficiente pentru ca 20 de milioane de oameni să fie vaccinaţi (în câte două tranşe). Aproximativ 10 milioane de doze ar urma să fie disponibile curând.

Acesta este vaccinul care a fost dezvoltat cel mai rapid – în numai 10 luni a trecut prin toţi paşii de dezvoltare care, de regulă, sunt efectuaţi într-un deceniu. Deşi vaccinarea poate începe, oamenii trebuie să rămână atenţi şi să urmeze regulile impuse de autorităţi în încercarea de a preveni răspândirea SARS-CoV-2, spun experţii.

Noul tip de vaccin, numit mRNA, foloseşte o mic fragment din codul genetic al coronavirusului pentru a învăţa organismul cum să lupte împotriva Covid-19 şi să îşi construiască imunitatea.

Un vaccin mRNA nu a mai fost aprobat până acum pentru utilizarea pe oameni, deşi au fost efectuate teste clinice.

Vaccinul trebuie păstrat la o temperatură de circa -70C şi transportat în cutii speciale. Odată ce e livrat, poate fi ţinut până la cinci zile într-un frigider.

Experţii britanici au întocmit o listă cu grupurile prioritare – cei internaţi în centre de îngrijire şi angajaţii acestora, persoanele cu vârste de peste 80 de ani şi lucrătorii sanitari şi asistenţii sociali. Ei vor primi prima tranşă de vaccin undeva înainte de Crăciun.

Imunizarea tuturor persoanelor cu vârste de peste 50 de ani şi a ceor mai tinere care suferă de diverse afecţiuni ar putea fi făcută în 2021, odată cu suplimentarea dozelor.

Vaccinul este administrat în două tranşe, la distanţă de 21 de zile.

Compania Pfizer a spus că acesta este un moment istoric în lupta împotriva Covid-19 şi că este pregătită să livreze vaccinul în regim de urgenţă şi altor ţări, în funcţie de aprobările primite, notează news.ro.

În curând, ar putea fi aprobate şi alte vaccinuri dezvoltate de companii ca Moderna şi AstraZeneca/Oxford. Cel dezvoltat de Moderna foloseşte aceeaşi abordare ca a vaccinului Pfizer şi oferă protecţie similară.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford foloseşte un virus inofensiv, modificat să arate similar celui care cauzează Covid-19.

Rusia dezvoltă un altul, Sputnik, iar armata chineză a aprobat un vaccin dezvoltat de CanSino Biologics. Ambele funcţionează similar celui dezvoltat de Oxford.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Raluca Turcan: Toate dosarele de pensie vor fi reeevaluate. Peste un an și jumătate va fi gata recalcularea

Mihnea Tudor

Consiliul Concurenţei: Testele rapide antigen SARS-CoV-2 au prețurile comparabile cu cele practicate în UE

Mihnea Tudor

Pregătiri de război: Portavionul american USS Theodore Roosevelt, în Marea Chinei de Sud

Mihnea Tudor

COLCHICINA aduce speranță în lupta COVID. Studiu canadian confirmat: primul medicament oral pentru tratarea pacienților cu Covid-19. Grecia l-a și aprobat!

Ionel Lăcătuș

Litoral 2021: Eforie Nord, cea mai ieftină staţiune de pe litoral şi în acest an. Cât vom plăti pentru un sejur

Gloria Pascu

O corporație americană a interzis angajaților să participe la protestele pro-Navalnîi

Ionel Lăcătuș

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »