Şeful PSD Iaşi, Maricel Popa: Conducerea CJ Iaşi a închis definitiv spitalul de la Leţcani. O sută de paturi nu sunt folosite, oamenii stau la rând pentru o gură de oxigen la UPU

Şeful PSD Iaşi, Maricel Popa: Conducerea CJ Iaşi a închis definitiv spitalul de la Leţcani
Şeful PSD Iaşi, Maricel Popa: Conducerea CJ Iaşi a închis definitiv spitalul de la Leţcani

Liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, acuză conducerea Consiliului Judeţean Iaşi că a închis definitiv spitalul mobil de la Leţcani şi că o sută de paturi de terapie intensivă nu sunt astfel folosite pe motiv că “sunt PSD-iste”.

Senatorul PSD Maricel Popa a afirmat că linia de gardă de la spitalul mobil de la Leţcani a fost relocată şi că aceasta va deservi o unitate de terapie intensivă mobilă amenajată în curtea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Popa a adăugat că acest lucru echivalează cu închiderea spitalului mobil de la Leţcani.

“Nu este posibil ce a făcut astăzi Costel Alexe (preşedintele CJ Iaşi – n.r.). A spus peste tot că face eforturi să redeschidă Spitalul de la Leţcani, dar, prin prisma faptelor sale, se dovedeşte încă o dată un mare mincinos. Luând linia de gardă de terapie intensivă de la unitatea medicală Covid îngroapă practic orice şansă ca spitalul să mai fie deschis în perioada imediat următoare. Acea remorcă adusă de la Botoşani nu cred că îndeplineşte niciunul dintre normativele Ministerului Sănătăţii cu privire la protocolul Covid: proiect tehnic, sistem de încălzire, expertiză electrică, distanţă între paturi”, a afirmat şeful PSD Iaşi, Maricel Popa.

O crimă să nu folosești paturile pentru că-s PSD-iste

Totodată, Popa a spus că este “o crimă” să ai 100 de paturi de terapie intensivă şi să nu vrei să le foloseşti “doar pe motiv că sunt pesediste”, spitalul fiind montat în timpul mandatului actualului şef PSD Iaşi la conducerea Consiliului Judeţean.

”Grupul consilierilor județeni social-democrați s-a abținut de la votul prin care care a fost relocată linia de gardă de terapie intensivă de la secția exterioară Spitalul Mobil/Modular la sediul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. Aceasta va deservi acum o unitate de Terapie Intensivă Mobilă cu 12 paturi care a fost transferată de la Spitalul Judetean de Urgență Botoșani”, a mai spus Popa.

Remorca lui Alexe

”Chiar și din atitudinea managerului Spitalului de Boli Infecțioase am înțeles foarte multe lucruri. Pentru Spitalul de la Lețcani nu a fost dispus să miște un deget, dar pentru funcționalizarea ”remorcii” aduse de la Botoșani, Spitalul de Boli Infecțioase va asigura racordarea la rețeaua de energie electrică, alimentarea temporară cu oxigen (12 butelii a câte 50 litri fiecare), adaptarea instalației de alimentare cu oxigen a spitalului pentru alimentarea permanentă a unității, racordarea la rețelele de apă potabilă și canalizare, igienizarea înaintea dării în exploatare, precum și materialele sanitare consumabile. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Iași va întreprinde demersurile necesare autorizării temporare a Unitatii și va identifica personal medical necesar funcționării în bune condiții a acesteia.

Dar toate aceste facilități există deja la Lețcani. În plus acolo sunt 103 paturi de terapie intensivă și nu 12, ca în ”remorca” lui Alexe. Atunci când vorbim de salvarea de vieți omenești politica nu își are rostul. Pentru PNL se pare că acest lucru contează mai mult decât orice”, a mai explicat senatorul Maricel Popa.

La rândul său, liderul grupului consilierilor judeţeni PSD Iaşi Cristian Stanciu a afirmat că actuala conducere a CJ Iaşi are “o abordare discreţionară şi dictatorială”.

Oamenii stau la rând pentru o gură de oxigen

Se vede foarte clar că nu vor să mai redeschidă spitalul mobil. Consider că este un motiv pueril să spui că din cauza unei schiţe electrice nu poţi să tratezi acolo cazurile grave de Covid, iar oamenii stau la rând pentru o gură de oxigen la unităţile de primiri urgenţe”, a afirmat Cristian Stanciu.

Consilierii judeţeni ieşeni au decis, vineri, mutarea liniei de gardă în specialitatea ATI de la secţia exterioară a Spitalului Mobil Leţcani la unitatea mobilă de terapie intensivă adusă recent în curtea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Noua unitate are 12 paturi de terapie intensivă şi funcţionează într-un TIR, iar opt paturi au fost deja ocupate în primele ore după punerea în funcţiune.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

costel alexegura de oxigeninchidere spital letcanimaricel popapaturi psd-istepsd iasiremorca lui alexespitalul de la letcanispitalul letcani
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes