Mark Gitenstein, fost ambasador în România, nominalizat de Joe Biden ca ambasador la UE

Mark Gitenstein, fost ambasador în România, nominalizat de Joe Biden ca ambasador la UE
Mark Gitenstein, fost ambasador în România, nominalizat de Joe Biden ca ambasador la UE

Preşedintele american Joe Biden l-a nominalizat pe Mark Gitenstein, un vechi colaborator, în postul de ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeană (UE), în contextul în care administraţia sa încearcă să-şi consolideze relaţiile cu Cei 27, relatează AFP.

În timpul preşedinţiei lui Barack Obama, Mark Gitenstein a fost ambasador într-un stat membru UE – România, de unde provin unii dintre strămoşii săi.

Mark Gitenstein a încercat să lupte împotriva abuzurilor puterii române de atunci şi în favoarea privatizării economiei tinerei democraţii române.

Joe Biden s-a angajat să consolideze relaţiile cu aliaţii Statelor Unite şi a fost mereu un susţinător entuziast al UE, spre deosebire de predecesorul său democrat Donald Trump, sceptic faţă de instituţiile internaţionale şi care a aplaudat Brexitul.

Mark Gitenstein, avocat ca formare, a fost timp de 17 ani consilierul democrat al Comisiei Judiciare a Senatului, unde a devenit un apropiat al lui Joe Biden, care a fost preşedintele acestei comisii.

El a lucrat cu viitorul preşedinte într-un moment-cheie al carierei sale, şi anume respingerea de către Senat a lui Robert Bork, un candidat ultraconservator la Curtea Supremă, despre care a scris ulterior o carte.

Nominalizarea este necesar să fie confirmată în Senat, în care democraţii deţin controlul, dar în care republicanul Ted Cruz a întârziat confirmări ale unor nominalizări din cauza unor obiecţii cu privire la poziţia lui Joe Biden faţă de gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania.

Donald Trump l-a ales ca ambasador la UE pe Gordon Sondland, un bogat proprietar de hoteluri, şi l-a dat afară din post după ce acesta a depus mărturie în Congres în scandalul ucrainean, care a condus la prima inculpare (”impeachment”) a miliardarului republican.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ambasador uefost ambasador romaniajoe bidenmark gitensteinpresedinte sua
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes