Măști FFP2 false: Alertă INFOCONS privind falsificarea măștilor de protecție

Măști FFP2 false: Alertă INFOCONS privind falsificarea măștilor de protecție
Măști FFP2 false: Alertă INFOCONS privind falsificarea măștilor de protecție

Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons a publicat, joi, o nouă alertă privind măștile neconforme, anunțand că sunt 284 de tipuri de măști neconforme, dintre care 61,26%, respectiv 174 sunt măști FFP2.

InfoCons a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, cu privire la numărul măștilor de protecție neconforme, în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.
Atenție ce măști cumpărați! 284 tipuri de măști neconforme dintre care 61.26% sunt măşti FFP2
Din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea: 25% au fost emise de Belgia, 18,66 % au fost emise de Germania, 9,85 % au fost emise de România.

Din punctul de vedere al țării de proveniență a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea: 84,50% China, 6,33% necunoscută, 4,22 % Turcia.

Din punct de vedere al contrafacerii măștilor: 59,50% nu este cunoscut faptul dacă sunt nu nu contrafăcute; 39,08 % sunt contrafăcute; 1,40% nu sunt contrafăcute.

Sorin Mierlea, presedintele InfoCons, a susținut, încă o dată, că ”trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm”, mai ales că ”trecem printr-o perioadă mai dificilă”.

”Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine! InfoCons este alături de tine, 0219615!”, a declarat Sorin Mierlea, pe site-ul asociației.

Caracteristici măști FFPI, FFP2 si FFP3

Măștile de tip filtre de particule sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3. Capacitatea de filtrare a acestora se determină pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevazute sunt de: 80% (pentru FFP1); 94% (pentru FFP2); 99% (pentru FFP3).

De regulă, măștile de tip FFP2 și FFP3 sunt prevăzute cu valve de expirație. Prezența acestor valve asigurând doar protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat (potențial contaminat) nu este filtrat înainte de a fi eliberat in atmosferă.

Marcarea acestor măști se face pe cea mai mică unitate de ambalare sau direct pe mască.

Principalele informații ce trebuie să se regăsească sunt: numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului; marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber și apoi: „NR”, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb”, mai explică InfoCons.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ffp2fpp 2fpp2masca ffp2masca medicinalamasti falsemasti ffp2
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes