Sanatate

Măsuri de prevenție împotriva noii tulpini de coronavirus ajunsă în România

Noua tulpina de coronavirus, descoperită la sfârșitul anului trecut în Marea Britanie, a ajuns și în România, fiind identificată, săptămâna trecută, la o tânără din județul Giurgiu care susține că nu a fost în Regatul Unit în ultima vreme.

Cum aceasta e mult mai contagioasă, experții și autoritățile insistă și mai mult ca oamenii să respecte măsurile de prevenție – purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțare socială, igiena. Pe lângă acestea, oamenii sunt îndemnați să-și facă vaccinul anti-COVID-19 atunci când le va veni rândul, conform schemei de vaccinare.

Vineri, autoritățile au anunțat că un caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus a fost identificat și în România. Este vorba despre o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu.

”Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte”, a transmis Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Ministerul a mai precizat că pacienta e în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare. Încă patru membri ai familiei tinerei au fost și ei infectați cu noua tulpină.

Măsurile de prevenție, obligatorii

Autoritățile insistă cu respectarea măsurilor de prevenție, în contextul identificării unui caz de COVID-19 cu noua tulpină

Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor. Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja”, a mai transmis Ministerul Sănătății în comunicat.

Vaccinul produs de Pfizer – BioNTech care se administrează în România oferă protecție și împotriva noii tulpini, a spus dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din București:

”Lucrurile se gândesc pe niște dovezi științifice. Mutațiile pe care virusul în general le suferă, mutațiile minore, nu interferă nicicum cu acea porțiuni numită proteină Spike, acea țepușă pe care o are virusul și cu care intră în celule. Din fericire, aceste mutații nu influențează, așa încât acum nu sunt interferențe cu vaccinarea”, a spus medicul.

”Cu cât se vor vaccina mai mulți români, cu atât vom ajunge mai rapid la imunizarea în masă care ne poate asigura o revenire cât de cât la normalitate”, a explicat și Raed Arafat.

De altfel, secretarul de stat Raed Arafat a primit și el, luni, prima doză de vaccin: „Am zis că îl fac public și l-am făcut public să arăt un lucru. Nu am fi recomandat oamenilor să se vaccineze dacă noi nu ne vaccinam. Asta e speranța pe care o avem. (…) Dacă ne vaccinăm cât mai mulți, vom ajunge mai rapid la o oarecare normalitate”.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Există o diferenţă între numărul de doze disponibile şi numărul de persoane programate. Câte persoane vor putea face și a doua doză de vaccin?

Gloria Pascu

Rafila, despre COVID:„Eu cred că circa 20% dintre români au trecut deja prin infecție”

Daniela Arnăutu

Arafat e circumspect, cu privire la relaxarea măsurilor: Dacă începe să crească din nou incidenţa în Bucureşti, măsura poate fi inversată

Daniela Arnăutu

Două persoane din Bucureşti, diagnosticate cu tulpina bitanică SARS-CoV-2. Măsurile de relaxare ar putea fi amânate

Mihnea Tudor

CNA solicită radiodifuzorilor să nu mai difuzeze spoturile dedicate campaniei de vaccinare

Saghin Cristian

Alertă! O nouă variantă COVID, descoperită în Africa de Sud, ar putea reduce eficiența actualelor vaccinuri

Daniela Arnăutu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »