Medicamentul pentru viermișori și râie, între batjocură și avizare

Opinie de Daniela Arnăutu
Opinie de Daniela Arnăutu

Pandemia de COVID-19 a băgat atât de tare spaima în populația întregii planete încât, recent, omenirea, de frica morții, a năvălit să ia pastila de la gura lui Azorică și să o înghită. Și dacă ar fi doar un caz izolat, ne-am mai liniști și am zice că omul nu stă bine cu nervii, dar farmaciile veterinare s-au golit. În zona Obor, una avea în geam afiș cu “NU avem Ivermectină!”.

Realitatea, împletită cu zvonistica și cu Medicina by Google “University” ne-au adus aici. Se spune că, dacă nu s-ar face anestezie, pacienții s-ar certa cu doctorii în timpul operațiilor. Și, ceea ce părea o glumă, iată că tinde să devină realitate.

În plus, nici inteligența nu ne dă afară din casă, iar în starea de panică apare disperarea, instinctul de supraviețuire lucrează orbește. Să nu uităm că fiecare are puterea lui de înțelegere, aia de i se zice sofisticat IQ, așa că, unii americani, mai puțintei la minte, au înțeles să bea… clor, când a vorbit Trump despre hidroxiclorochină. Apoi, tot de peste Ocean a venit… lumina. Un medic român, care profesează în SUA, și care, cel mai probabil, s-a băgat singur în seamă pe la televiziuni, ne sfătuia să îndoim apa de gură cu apă oxigenată și să facem gargară. Sincer, eu cred că omul, dacă era așa un profesionist faimos, acolo, peste Ocean, nu-și vedea capul de treabă și nu avea timp să stea ore-n șir pe la show-uri tv.

O fi ceva și cu Ivermectina asta? Naiba știe, că nu este suficient studiată. Dar, mai contează, câtă vreme în primele “șarje” de pacienți infectați cu COVID-19 s-au pompat, la greu, Kaletra și Remdesivir, de nu mai știau amărâții pentru ce s-au dus în baie: să stea pe closet sau să vomite?

Toată nebunia Ivermectinei a pornit de la cercetătorii australieni, de la Universitatea Monash, ce anunțau că au descoperit un medicament uimitor care, cu o singură doză, ucide COVID-ul în 48 de ore.

Numai că descoperirea lor, din aprilie 2020, a fost făcută în urma unor studii, realizate în condiții de laborator. Paradoxul este că acest medicament este un antiparazitar, de uz veterinar, utilizat, inițial, pentru a trata pediculoza și scabia și care, între timp, a fost introdus, în multe țări, cu succes, și în tratarea oamenilor. Mai mult, dr. Pierre Kory, președintele Frontline COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC), cere guvernului Statelor Unite să analizeze de urgență ceea ce el numește multitudinea de date care arată eficiența Ivermectinei și susține că acest medicament are efecte miraculoase în prevenirea infecției cu COVID: “Dacă îl iei, nu te îmbolnăvești”.

Mai mult, Kory susține că medicamentul are abilitatea de a preveni Covid-19, de a bloca dezvoltarea formelor severe în cazul celor deja infectați sau chiar de a ajuta în tratarea cazurilor grave.

Dr. Kory a fost audiat de Comisia Senatului în Probleme de Securitate și a insistat ca autoritățile medicale din Statele Unite (NIH, CDC, FDA) să revizuiască de urgență studiile existente și să traseze directive medicilor pentru a prescrie medicamentul ca tratament pentru Covid-19.

”Munți de date sunt disponibile, din foarte multe state din întreaga lume, informații care arată eficiența miraculoasă a Ivermectinei. Efectiv distruge transmiterea acestui virus. Dacă o iei, n-o să te îmbolnăvești”, afirmă dr. Kory.

El a creat chiar și protocolul de administrare.

Împreună cu echipa sa de cercetători, a dezvoltat un protocol de prevenție împotriva Covid-19, denumit I-Mask+ Protocol. „Ivermectina, în combinație cu respectarea elementelor din I-Mask+ Protocol, poate salva sute de mii de vieți omenești din întreaga lume, oameni care nu trebuie să moară în așteptarea distribuirii la nivel global a vaccinurilor”, a spus dr. Kory în fața comisiei.

Protocolul cuprinde indicații privind profilaxia bolii, dar și metoda de tratament pentru pacienții care se află în stadiul incipient al bolii.

Dr. Kory este contrariat de lipsa de cooperare a autorităților medicale privind autorizarea medicamentului, care, în opinia sa, și-a dovedit incontestabil eficiența

El afirmă că FLCCC Alliance a fost împiedicată în distribuirea datelor științifice pe care le deține, referitoare la Ivermectină, pe rețelele de socializare, inclusiv pe Facebook. Mai multe pagini care aparțin organizației au fost blocate.

„Este o nevoie critică de a informa autoritățile medicale din SUA și din lume. Este o soluție care nu poate fi ignorată sau cenzurată”, avertizează Kory.

Ce uită, însă, Kory să menționeze este că cercetătorii au dovedit că Ivermectina funcționează în condiții de laborator, pe medii de cultură.

„Am descoperit că o singură doză ar putea înlătura, în esență, tot ARN-ul viral (elimină efectiv tot materialul genetic al virusului) în 48 de ore. Iar în intervalul de 24 de ore a existat o reducere cu adevărat semnificativă a acestuia”, explică dr. Kylie Wagstaff de la Institutul de Biomedicină Discovery Monash.

Deși nu se știe exact cum afectează Ivermectina virusul, cel mai probabil, medicamentul pare că oprește extinderea acestuia în corp oferind celulelor gazdă capacitatea de a-l elimina.

Agenția Americană a Medicamentului (FDA) a aprobat Invermectina ca antiparazitar și pentru eliminarea păduchilor sau tratarea scabiei, dar s-a observat că ar avea eficiență și în lupta împotriva virusului Zika, potrivit unui studiu publicat în Antiviral Research.

Potrivit unui studiu publicat în The Journal of Antibiotics, Invermectina ar putea constitui un tratament complementar pentru eliminarea COVID, pentru că are efect antimicrobian, antiviral și chiar proprietăți anti-cancer.

De asemenea, studiile au raportat ca Invermectina are efect și în tratarea febrei Dengue, a febrei galbene, a virusului West Nile, a gripei aviare, gripei porcine și COVID.

În urma acestor studii, o seamă de medici au introdus Invermectina în protocolul de tratament anti-COVID, iar Ministerele Sănătății din Peru și Bolivia au autorizat acest medicament pentru a fi utilizat în tratarea coronavirusului, potrivit medpagetoday.com.

Pneumologul Jean-Jacques Rajter, de la Broward Health Medical Center, din Fort Lauderdale, Florida, a utilizat Invermectina pentru a trata pacienți infectați cu COVID, aflați în stare critică, după ce a văzut rezultatele obținute de studiile de laborator.

Mai mult, dr. Rajter și soția și partenera sa de muncă, dr. Juliana Cepelowicz Rajter, MD, au publicat, în iunie 2020, rezultatele unui studiu efectuat pe 280 de pacienți.

“Rezultatele noastre au determinat alți cercetători, din Peru, Brazil, Colombia, Bangladesh, Mexico și Iraq să realizeze studii cu acest medicament, iar rezultatele au fost încurajatoare” , afirmă dr. Jean-Jacques Rajter.

Și profesor Faiq Gorial și echipa sa, de la Universitatea din Bagdad, au utilizat, în cadrul studiului, Invermectină și au obținut rezultate foarte bune.

Păi când vezi că se bat pe pastila lui Azorică astfel de țări, cu ”tradiție” în cercetarea medicală, e cam greu să convingi. În plus, ce înseamnă un studiu pe 280 de pacienți, raportat la o planetă întreagă care suferă de pe urma COVID-19?

Ei bine, iată că, prin vocea doctorului Virgul Musta, președintele Comisiei de Boli Infecțioase, din cadrul Ministerului Sănătății, suntem anunțați că și la noi s-a avizat folosirea Ivermectinei în studii clinice, la fel ca şi în multe alte ţări. Mai mult, dr. Musta admite că medicamentul poate avea efecte benefice în lupta cu COVID-19.

“În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, şi în Europa sunt studii clinice care se desfăşoară, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă”, spunea, recent, același dr. Musta.

Medicul Virgil Musta a precizat că, până în acest moment, Ivermectina a primit aviz pentru a fi folosită în studii clinice şi nu direct în protocolul de tratament pentru infecţia cu SARS-Cov-2.

„La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermentina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România.

Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic.

Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a precizat că Ivermectina este aprobată în România și în Uniunea Europeană pentru uz uman doar ca unguent.

„Nu este înregistrată, nu există studii privind utilizarea internă. De asemenea, preparatele pentru uz veterinar, față de preparatele pentru uz uman, au diferență de concentrație și de puritate, de aceea nici nu avem studii privind siguranța utilizării lor în terapia umană. Institutele naționale de sănătate din Washington DC au spus că se observă unele beneficii, dar nu au date privind siguranța pacientului, pentru că Ivermectina este unul dintre chimioterapicele care nu au antidot, care pot produce în termen foarte scurt după administrare afecțiuni cardiace care pot merge până la deces. Neavând antidot, e periculos de luat în afara studiilor clinice sau a unor facilități medicale care să poată contracara efectele adverse”, a spus Stăncel.

 Pe 29 ianuarie 2021, Agenția Națională a Medicamentului preciza că în cel mai recent protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 (Ordinul Ministerului Sănătății nr. 2.054 din 27 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1167/ 3 decembrie 2020 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 487/2020), ivermectina nu este menționată ca medicament eficace în această boală.
Mai mult, ANM sfătuia pacienții să nu recurgă la administrarea ivermectinei în afara indicațiilor terapeutice deoarece până în prezent nu sunt disponibile date certe privind eficacitatea acesteia în Covid-19.
Ei bine, tot ANM spunea, pe 29 ianuarie, că, până în prezent, nu a primit nicio solicitare de evaluare în vederea aprobării desfășurării de studii clinice cu ivermectină, pe teritoriul României. Ciudat, totuși, că Ministerul Sănătății s-a grăbit să o avizeze pentru studii clinice, chiar dacă nu o cere nimeni să o studieze.

Totuși, dacă așa o fi, cică există un medic, dr. Paul Marik, care a creat un protocol ce include și ivermectina (MATH+ protocolul aplicat în SUA), care susține că acest medicament scade de 4 până la 11 ori riscul de deces în infecția COVID și reduce virusul în proporție de 98,5%.

 Nu știu ce să zic… De ani de zile, unii se spală pe cap cu șampon pentru cai, iar sportivii folosesc un unguent de uz veterinar când au dureri/lovituri mai serioase. Ba chiar un unguent pentru ugerul vacilor este la mare căutare pentru efectul lui antiacneic. Cel mai probabil, dacă nu ar fi fost, inițial, un medicament de uz veterinar, pentru paraziți și râie, poate că lumea medicală se apleca mai serios asupra Ivermectinei. Însă, așa, există o barieră psihologică.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ivermectinaivermectina medicamentmedicament anti covidmedicament viermisori
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes