Medicii de la ATI amenință că vor demisiona în bloc. Turcan, avertizată de Alianța Medicilor

România se confruntă cu un număr în creștere de infectări cu SARS COV 2, iar Raluca Turcan susține că va tăia, nu pensiile speciale cum se angaja PNL în campania electorală, ci salariile medicilor și asistenților. În special vor fi vizate cadrele medicale din secțiile ATI care primesc sporuri „prea mari”, în opinia lui Turcan.

Doctorul Ilie George, medic primar ATI și unul dintre fondatorii Alianței Medicilor a invitat-o pe Raluca Turcan să se alăture grupului de Facebook intitulat „Medici la Datorie” ce numără peste 38.000 de membri, pentru a vedea în direct reacțiile medicilor la afirmațiile sale. Turcan nu a comentat în vreun fel la postarea doctorului Ilie.

Dorel Săndesc: E incalificabil

Preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a postat un comentariu prin care anunța că, în cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiştii din domeniul terapiei intensive vor demisiona în bloc şi se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor, considerând incalificabil ca în plină criză sanitară clasa politică să atenteze la veniturile personalului medical. La rândul său, managerul Spitalului Găeşti, Laurenţiu Beluşica, afirmă că scăderea sporurilor va determina migraţia personalului din secţiile COVID, iar interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat va avea ca efect dispariţia liniilor de gardă.

”E incalificabil ca, în cea mai mare criză sanitară din istoria modernă, clasa politică să îşi permită să atenteze la veniturile personalului medical! Dacă această tendinţă se confirmă, reacţia comunităţii AŢI va fi una pregătită de mult: demisia în bloc şi organizarea noastră ca şi grup/societate liberală care să ofere servicii de specialitate spitalelor. Am lucrat la această soluţie „Exit” înainte de creşterea salariilor, am consultat jurişti şi chiar Consiliul Concurenţei, propunerea a fost primită cu entuziasm de colegi la Congresul nostru şi apoi le-am „fluturat-o” autorităţilor pe sub nas-şi sigur şi această perspectivă îngrijorătoare pentru ei a contribuit la decizia majorărilor salariale…”, afirmă Dorel Săndesc.

El subliniază că o asemenea soluţie – practicată în multe ţări, inclusiv în Polonia – ar absolvi personalul ATI de responsabilitatea pentru toate deficienţele sistemului.

”La urma urmei, o asemenea soluţie – practicată în multe ţări, inclusiv de colegii din Polonia, pe care i-am consultat – ne-ar absolvi de responsabilităţile pentru toate deficienţele sistemului (care acum ni se pun în mod nedrept în spate), rămânând că noi să răspundem doar de ceea ce facem, de profesionalismul nostru. Şi astfel grupul nostru,g independent, liberal, va deveni un agent mai eficient al schimbării, pentru că va impune, contractual, respectarea standardelor”, declară Dorel Săndesc.

Dacă Turcan nu revine asupra afirmațiilor sale, se va întâmpla cu adevărat o tragedie în România rămasă fără personal medical ATI în spitale. S-o trezească cineva din bătutul câmpilor!

Salariile cadrelor medicale, luate la puricat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că a cerut ministerelor să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public, pornind de la nişte principii. „Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei, nivelul salariului minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază, să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse”, a afirmat ea. Plafonarea sporurilor ar afecta mai multe categorii, printre care şi personalul medical.

De asemenea, Ministerul Muncii a pus deja în dezbatere publică proiectul care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. O astfel de măsură ar afecta însă cadrele didactice şi medicii, mulţi dintre aceştia lucrând şi după vârsta legală de pensionare, iar ieşirea lor din sistem ar avea consecinţe pe fondul lipsei de personal.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alianta medicilordemisie medici atidorel sandescmedici atimedici la datoriesporuri medici ati
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes