Memorandum privind Roşia Montană, în şedinţa de Guvern. Dan Barna: A existat o solicitare de la Finanţe

Vicepremierul Dan Barna a explicat că a existat o solicitare de la Ministerul de Finanţe de a fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern un memorandum privind Roşia Montană, însă prim-ministrul Florin Cîţu a spus atunci că este o decizie a coaliţiei şi memorandumul nu va fi introdus.

„Premierul, cel puţin, şi în şedinţa de Guvern de astăzi a avut acest mesaj. Exista o solicitare de la Finanţe pentru a se introduce pe ordinea de zi un astfel de memorandum. Premierul a spus: «este o decizie a coaliţiei, nu îl introducem». Vreau să cred că şi poziţia domnului premier este în aceeaşi linie de listare a monumentului, pentru că este pasul firesc, normal, pe care îl aşteaptă fiecare cetăţean al acestei ţări”, a afirmat Dan Barna, joi la Digi 24.

El a adăugat că, în cazul în care dosarul privind Roşia Montană ar fi retras, atunci statul român ar părea total lipsit de coerenţă.

„Am părea un stat total incoerent în momentul în care am depus dosarul, l-am retras, l-am redepus anul trecut, pe vechea guvernare. Acum, dacă l-am retrage din nou, am părea că suntem o găină fără cap, ceea ce este de neacceptat când vorbim de poziţionarea externă a unui stat pe un subiect atât de important”, a completat Barna.

Vicepremierul a vorbit şi despre posibilitatea unor exploatări la Roşia Montană, în viitor, dacă va fi asigurat gradul de protecţie necesar pentru mediu.

„Acesta este într-adevăr un sit unic în lume. Nu mai există altundeva în întreaga lume galerii romane de exploatare, deci într-adevăr sunt nişte monumente care merită protejate. Am văzut în spaţiul public diverse puncte de vedere – unele chiar susţinute de fostul ministru al Finanţelor – că ar trebui să renunţăm la această solicitare de listare a Roşia Montana la UNESCO. Este o poziţie pe care USR PLUS o respinge cu fermitate. Roşia Montană trebuie să devină un monument protejat UNESCO, mai ales că această listare nu afectează cu nimic perspectiva generaţiei viitoare, când tehnologiile vor mai evolua, eventual, să existe acolo şi o exploatare, dacă va fi cazul. În momentul de faţă nu suntem însă acolo. În momentul de faţă vorbim de protejarea unui monument unic pe care această ţară îl are”, a conchis Dan Barna.

Decizia, în Coaliție

Premierul Florin Cîţu a precizat joi, după ce a anunţat revocarea lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru de Finanţe, că decizia privind Roşia Montană trebuie luată în coaliţie şi că nu a solicitat niciodată retragerea acestui dosar.

„Domnul Nazare a prezentat opinia Ministerului Finanţelor în şedinţa de coaliţie şi am spus de fiecare dată că acolo trebuie să fie luată decizia în ceea ce priveşte Roşia Montană. În ceea ce priveşte repunerea dosarului la UNESCO, a fost făcută anul trecut de premierul de atunci, Ludovic Orban, care este astăzi preşedintele PNL, şi e normal ca o decizie să fie luată în coaliţie, nu în Guvern, şi sper că şi în Parlament. În ceea ce priveşte Guvernul, pentru că am văzut mai multe fake news, şi în ceea ce priveşte persoana mea, niciodată nu am cerut să se retragă vreun proiect. Niciodată nu am luat o decizie oficială în acest sens. Discuţiile sunt doar la nivelul coaliţiei. Coaliţia trebuie să decidă. Şi, repet, preşedintele PNL, care este astăzi în… şi reprezintă PNL în coaliţie, este premierul de anul trecut care a propus dosarul mai departe. Deci, acolo trebuie să fie luată decizia”, a explicat Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

dan barna listare unesco memorandum rosia montana rosia montana rosia montana unesco
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes