Mesaj de la o mamă de minoră pentru Marina Almășan, după emisiunea sa în care a fost interpretat ”un cântec cu aluzii pedofile”

Am primit la redacție o scrisoare de la o telespectatoare a TVR2 indignată de ceea ce a văzut într-o emisune a Marinei Almășan, ”Rivalii”, unde a fost interpretată o melodie de solistul Daniel Iancu, care a fost catalogată de membra CNA Dorina Rusu drept “un moment de proastă inspiraţie”, conform paginademedia.ro. După analiză, Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat Televiziunea Română cu o somaţie, din cauza acestei melodii, cu trimiteri de natură sexuală.

Mesaj de la o telespectatoare

Mesaj de la o mamă de minoră către “marele critic literar Alex Ștefănescu, marele actor Florin Zamfirescu, marele profesor universitar Dumitru Borțun de la SNSPA și, nu în ultimul rând, către Marina Almășan! Care, ce să vezi, au tot explicat pe Facebook că TVR a dat cu bâta-n baltă când au sancționat-o pe realizatoare”.

”În primul rând, ar fi bine de știut dacă aceste personalități cunosc versurile melodiei pentru care CNA s-a autosesizat. Și, drept urmare, conducerea TVR a reacționat!

Aș mai fi interesată să știu dacă, întâmplător, ar trebui să aveți o discuție cu fetița, în cazul în care ați fi părinți de minori din ciclul preșcolar, după ce aceasta ar fi auzit următoarele versuri, și voi prezenta un extras din melodia difuzată în emisiunea doamnei Almășan:

„Gelu este-n prag de-nsurătoare.
Gelu vrea să ia o fată mare.
Merge prima dată la ASE,
Însă bila tot acolo e!

Gelu, totuşi, vrea o fată mare.
Alege-o gradiniţă la-ntâmplare.
Olguţa e cu alţi copii la joc,
Şi Gelu se gândeşte: -“Am noroc! “.

O mângâie pe creştet şi îi spune foarte blând,
Că vrea să o educe şi s-o vadă el crescând,
Şi când Olguţa o să facă opş’pe şi ceva,
O să se-nsoare-ntr-un final cu ea.

Fetiţa noastră ‘ncepe să bocească.
Geluţu-ncearcă să o linistească.
Ce credeţi că-l întreabă-atunci Olguţa?
-“Cum nene, pân’ atuncea.. nimicuţa?

Degeaba Gelu-i spune lui Olguţa,
Că nu e bine sa te joci cu focu’.

Eu nu sunt o mamă ipotetică, sunt o mamă reală, de fetiță reală. Și, printre altele, mai sunt un telespectator atent la ce se întâmplă în peisajul media. Și, vreau să vă spun ceva… Referitor la campania delirantă inițiată de doamna Marina Almășan, aș vrea să vă spun câteva cuvinte. Doamna Marina Almășan, în calitate de producător și realizator al emisiunii Rivalii, a comis-o grav. Adică, n-a făcut altceva decât să-și demonstreze lipsa crasă de cultură, confundând un cântec suburban cu o satiră. Știți, satira este acea scriere în versuri sau în proză în care sunt criticate defecte morale ale oamenilor sau aspecte negative ale societății, cu intenții moralizatoare. Păi, pe cine dorea doamna Almășan să moralizeze, achiesând și acceptând în emisiunea domniei sale, să fie cântate versuri gen: „Ce credeţi că-l întreabă-atunci Olguţa? / -“Cum nene, pân’ atuncea.. nimicuţa?”

Nu vreau să vă plictisesc, acum, dar voi lăsa la sfârșitul acestei scrisori deschise câteva inserturi din Regulamentul de funcționare și organizare al SRTV la care, presupun, doamna cu pricina are acces, dacă nu cumva, chiar și obligația de a-l respecta!

Așa că, reacționez mai greu când văd că doamna Almășan râde cu gura până la urechi atunci când aude bancuri proaste, se hâhâie la orice fel de aluzie sexuală penibilă. Dar nu îi putem reproșa asta, fiindcă atât poate domnia-sa.

Și, mai cred că doamna Almășan este, de fapt, o persoană profund imorală, care se cocoață pe neîmplinirile altora. Emisiunile ei adună o faună tristă (vezi Viorica Chircioiu sau Ioana Călugăreanu), dar nu din empatie, ci din interes abject. Doamna Almășan face bani de pe urma acestor oameni, îi expune fără scrupule și chiar râde de ei, în realitate. Doamna Almasan face aceeași emisiune de 30 de ani. Cu titluri diferite dar, în esență, este aceeași emisiune. Un platou, un decor de prost gust, povești conrafăcute livrate ca reale, și cam atât. Nu contează, câtuși de puțin, moralitatea profesiei. Și, nici misiunea asumată a TVR! NU, important este să facă Sfânta Audiență (chiar dacă nu o prea face) și să își ia banii de pe urma circului pe care îl patronează. Și, când o supără cineva, amenință, face scandal ca o chivuță, își pune mâinile în șold si suduie pe toată lumea. Doamna Almășan se hrănește din scandaluri. Este conștientă că aceste valuri o învie, cât de cât.

Și, ce să vezi, aproape ciclic este victima cuiva. Victima conducerilor succesive ale TVR-ului, victima văduvei lui Victor Socaciu, victima victimelor planetare. Ea, un înger neprihănit, care face emisiuni educative și de consistență, este eliminată de pe post de o gașcă de invidioși, care de ani de zile bălesc la aripile translucide ale îngerașului fost UTC-ist.

Așadar, Marina Almășan difuzează un cântec cu aluzii pedofile, dar și profund discriminatoriu, și țipă că nu e vinovată. Că este o satiră. Doamna Almășan nu știe nici Legea CNA-ului, nici regula bunului simt, nimic. Ea știe, însă, să mintă cu nonșalanță, să mintă zâmbind, să mintă profesionist, ca la școala de partid.

Doamna Almășan, această Șosoacă a televiziunii publice, trăiește o dramă. Ea și-ar fi dorit să presteze la OTV sau la România TV si, „calcifiată” fiind la TVR, nu și-a putut duce visul mai departe.

Așadar, mamă de fetiță și telespectatoare ocazională a postului public de televiziune, consider că, întotdeauna înconjurată de o curte pestriță, doamna Almășan se crede ceea ce nu a fost vreodată în viața ei: o divă.

PS1

Și, ca totul să fie complet, doamna Almășan este si scriitoare. Scrie mai mult decât citește și, cred că, mai mult decât a citit vreodată. Curg paginile sub pana doamnei, lamentări, glume de oracol, frazări demne de brigăzile artistice.

Ce să mai zicem, grafomania salvează Ceaiul de la ora 5!

Și, să nu uit! În REGULAMENTUL DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE AL SRTV există subcapitolul I.3. în care sunt stipulate OBLIGAŢIILE LEGALE CE REVIN SERVICIULUI PUBLIC DE TELEVIZIUNE ÎN STABILIREA POLITICII DE PROGRAME, iar mai jos pot fi aprofundate articolele 5. și 6., care precizează: 5. Programele Societăţii Române de Televiziune nu trebuie să servească sub nici un motiv ca mijloace de defăimare a ţării şi a naţiunii, să nu îndemne la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, să nu incite la discriminare, la separatism teritorial sau violenţă publică, să nu propage manifestările obscene, contrare bunelor moravuri. 6. Emisiunile care, prin conţinutul lor, ameninţă dezvoltarea psihomorală sau fizică a copiilor şi a tinerilor vor fi difuzate în condiţiile legii şi ale normelor Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Referitor la conținutul editorial al emisiunilor produse de TVR, în același regulament poate fi găsit la capitolul IV, I.2. OBIECTUL DE ACTIVITATE AL SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE, următoarea obligație pe care doamna Almășan – și fiecare angajat al televiziunii publice o are, dealtfel – la Cap.VI DISPOZIȚII FINALE
g) realizarea de emisiuni în sprijinul procesului de formare a tineretului sub aspect instructiv-educativ, moral-religios şi patriotic, în colaborare cu persoane juridice de drept public, persoane juridice de drept privat şi persoane fizice;

PS 2

Aș fi putut să mă exprim academic, dar mi-a fost teamă că doamna Almășan, realizator al singurului „talk show de divertisment cu caracter educativ din România”, cum l-a numit, nu m-ar fi înțeles așa că, i-am scris pe limba sa…. Verbul „a hâhâi” se regăsește și în DEX”, este textul scrisorii primite la redacție.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

rivaliiscrisoare telespectatoare
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes