Mesajul premierului Nicolae Ciucă de Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

Azi, 14 mai, este celebrată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestaţi numeroşi tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist.

Cu acest prilej, premierul Nicolae Ciucă a transmis că trebuie să omagiem neîncetat amintirea celor care s-au sacrificat pentru România europeană de astăzi.

”Onorăm astăzi, cu prilejul Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, memoria și suferințele acelor români care, profund atașați valorilor democratice, au înfruntat, cu toată tăria, regimul comunist. În urmă cu 75 de ani, în noaptea de 14/15 mai 1948, autoritățile comuniste declanșau o operațiune vastă de represiune, marcând debutul unui lung șir de orori. Pentru aproape jumătate de secol, România s-a aflat în negura totalitarismului, fiind distruse, rând pe rând, toate redutele democrației. Regimul comunist ilegitim și criminal s-a fundamentat pe teroare, crime, abuzuri, încălcări sistematice ale drepturilor și libertăților fundamentale, dezvoltând instrumente și practici abominabile menite să-i asigure supraviețuirea”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Operațiunea de arestare din acea noapte a vizat mii de tineri, dar și cultele religioase și partidele politice.
Au fost arestați, după anchete groaznice, primind ani grei de închisoare. Mulți dintre cei arestați nu s-au mai întors niciodată la familiile lor.

Printre cei care au pătimit în temniţe se numără nume importante, precum părintele Nicolae Steinhardt, părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Arsenie Boca, părintele Ioan Iovan, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Arsenie Papacioc, părintele Sofian Boghiu, părintele Gheorghe-Calciu Dumitreasa, părintele Iustin Pârvu și mulți alții.

Printre cele mai cunoscute închisori comuniste în care şi-au executat condamnările sau în care şi-au pierdut viaţa numeroşi deţinuţi politici se numără cele de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava sau Văcăreşti. Referitor la închisoarea de la Sighet, aceasta este acum un cunoscut memorial al victimelor comunismului.

Nicolae Ciucă arată că tot acest calvar a luat sfârșit în Decembrie 1989, prin jertfă de sânge, când lupta pentru libertate și democrație a fost câștigată.

”Rănile provocate de comunism nu vor putea fi vindecate niciodată pe deplin, iar datoria noastră este de a cultiva, în fiecare zi, respectul față de valorile democratice, dar și față de adevărul istoric, de a prezerva memoria celor care s-au opus dictaturii și de a educa tinerele generații în această direcție. Guvernul României este ferm angajat în promovarea politicilor memoriei, asumarea onestă a trecutului recent, valorizarea luptei pentru libertate și combaterea tuturor curentelor și tendințelor care erodează construcția democratică. Să omagiem neîncetat amintirea celor care s-au sacrificat pentru România europeană de astăzi și să apărăm, cu determinare, drepturile și libertățile fundamentale”, a mai arătat Nicolae Ciucă.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cinstire martirimesaj nicolae ciucaziua nationala de cinstire a martirilor din temnitele comuniste
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes