Vremea în țară: Meteorologii anunță că după caniculă vin ploile

Meteorologii anunță că după caniculă vin ploile
Meteorologii anunță că după caniculă vin ploile

Ploile încep să se instaleaze, treptat, în toată țara, până sâmbătă, domolind canicula. Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de caniculă și, ulterior, de ploi.

Prima avertizare cod galben vizează disconfortul termic ridicat, având ca interval de valabilitate zilele de 4 și 5 august.

În sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va accentua și local va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Miercuri (4 august) temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade, iar joi (5 august) între 34 și 39 de grade. Minimele termice, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

A doua avertizare cod galben este de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în interval 4 august, ora 12:00 – 5 august, ora 06:00.

În intervalul menționat, în Moldova, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte și în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…45 l/mp.

O a treia avertizare vizează toată țara, în interval 5 august, ora 12:00 – 7 august, ora 10:00. Fenomene vizate sunt de instabilitate atmosferică accentuată.

În intervalul menționat, începând dinspre sud-vest, instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a teritoriului. Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantităţile de apă vor depăși pe intervale scurte sau prin acumulare 20…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cod galbenpana sambataploitoata taratreptatvin ploile
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes