Mica Sirenă – Pește Rasist. Cum a fost vandalizată celebra statuie din Copenhaga

Mica Sirenă a fost vandalizată în această dimineață, înaintea orei 9. Poliția daneză a confirmat, vineri, că cel mai belebru monument din Copenhaga a fost din nou victima unui act de vandalism.

O persoană necunoscută a scris cu vopsea ”Racist Fish” (Pește rasist) pe soclul statuii.

Statuia Mica Sirenă din Copenhaga, cel mai cunoscut monument al orașului, a fost vandalizată vineri, dar poliția și comentatorii au fost nedumeriți despre cine ar fi putut să o facă și care este mesajul lor cu adevărat.Mica Sirenă a fost inaugurată în portul din Copenhaga în anul 1913.

Mica Sirenă, inspirată dintr-un personaj din basmul cu același nume al autorul danez Hans Christian Andersen, din 1837, este o statuie de 175 de kilograme a sculptorului Edvard Eriksen. Statuia a fost vandalizată de nenumărate ori de-a lungul anilor, inclusiv atunci când capul sirenei a fost furat în 1964 și 1998, precum și când un braț a fost tăiat în 1984.

De multe ori vandalismul este legat de un mesaj politic și în ianuarie cineva a pictat „Free Hong Kong” pe aceeași stâncă.

Mica Sirenă, vandalizată. foto: Facebook, thelocal.dk
Mica Sirenă, vandalizată. foto: Facebook, thelocal.dk

Tăvălug anti-rasist

Tăvălugul „anti-rasist” pare să cuprindă întreaga lume. Începând cu statuia lui Cristofor Columb și terminând cu cele ale lui George Washington sau a generalului Charles de Gaulle, „anti-rasiștii” nu au iertat nimic.

În urma manifestațiilor anti-rasiste în întreaga lume, după moartea afro-americanului George Floyd, monumentele și statuile legate de istoria colonială din numeroase țări au fost înlăturate sau vandalizate iar o întreagă polemică s-a iscat.

În ultimele săptămâni, mai multe statui au fost obiectele unor acte de vandalism în Danemarca. În special cea a misionarului danez în Groenlanda Hans Egede, care a participat la colonizarea insulei arctice în secolul al XVIII-le, dar și statuia lui Mahatma Gandhi sau a regelui danez Christian IV.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

mica sirenamica sirena copenhaga
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes