Mierea produs natural – Apicultorii care o falsifică vor primi amenzi usturătoare

Mierede albine naturală
Mierede albine naturală

Apicultorii care comercializează sau vând miere cu adaosuri de zahăr vor fi aspru pedepsiți prin lege. Potrivit noii legi a apiculturii, ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, persoanele care fac sau comercializează miere cu adaosuri de zahăr riscă sancțiuni drastice, de până la 40.000 de lei, dar și suspendarea autorizației sanitar veterinare.

Mierea produs natural

În forma adoptată de Parlament luna trecută se specifică faptul că mierea este definită ”substanța naturală dulce produsă de albine Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secrețiile secțiunilor vii ale plantelor sau din excrețiile, pe secțiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hrănesc prin sucțiune din plante, și pe care albinele le colectează, le transformă, combinându-le cu substanțe proprii specifice, le depozitează, le deshidratează, le adună și le lasă în faguri pentru a se macera și a se maturiza”.

În urma modificărilor aduse acestei legi, pe etichete trebuie să fie înscrisă clar țara de proveniență, dar și dacă produsul conține amestecuri de miere. Ba mai mult, nu se poate scrie pe borcanul de miere ”produs românesc” dacă nu sunt respectate prevederile din Legea 168/2017, scrie a1.ro.

Medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care producătorii şi procesatorii realizează procesarea mierii şi să recolteze probe în vederea efectuării analizelor de laborator.

Ce pedepse vor primi falsificatorii de miere

Noua lege stabilește și o listă lungă de amenzi, de la 50-100 de lei pentru cei care nu au completat carnetul de stupină pănă la 30.000-40.000 de lei pentru ”producătorii, procesatorii și comercianții care comercializează cu bună știință, miere de albine cu adaosuri de zaharuri exogene sau alte substanțe interzise (…), și după caz, suspendarea pe timp de 12 luni a documentului de autorizare/înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.”

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

miere de albinemiere falsaMierea produs naturalpedepse pentru miere falsa
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes