Mihai Goțiu, apel disperat: Domnule Iohannis, îl lăsați pe Florin Cîțu să trădeze Roșia Montană și istoria României? Opriți retragerea dosarului de la UNESCO!

Mihai Goțiu, apel disperat: Domnule Iohannis, îl lăsați pe Florin Cîțu să trădeze Roșia Montană și istoria României? Opriți retragerea dosarului de la UNESCO!
Mihai Goțiu, apel disperat: Domnule Iohannis, îl lăsați pe Florin Cîțu să trădeze Roșia Montană și istoria României? Opriți retragerea dosarului de la UNESCO!

Fostul senator USR și vechi activist de mediu Mihai Goțiu lansează un apel către președintele Iohannis pentru a opri retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO. El îi reamintește președintelui un discurs pe care acesta l-a avut în 2015, zi aniversară pentru Roșia Montană

Apelul lui Goțiu a fost scris pe pagina sa de socializare:

”Domnule președinte Klaus Iohannis, vă mai amintiți mesajul pe care l-ați transmis, la începutul primului d-voastră mandat de președinte, pe 6 februarie 2015, cu ocazia Zilei Roșiei Montane?
Sunt convins că nu l-ați uitat, mai ales că mulți dintre cei cărora le-a fost adresat se numărau printre cei care au ieșit în stradă nu doar în toamna anului 2013, ci și cu doar câteva luni înainte, în noiembrie 2014, pentru dreptul la vot al cetățenilor din Diaspora la alegerile prezidențiale. Îl reiau pentru cei cărora le-a scăpat atunci:

Roșia Montană împlinește astăzi 1884 de ani de la data atestării documentare a localității. În ultimii ani, acest loc unic din Munții Apuseni a devenit un simbol al patrimoniului nostru cultural și natural. În numele Roșiei Montane s-a creat o mișcare civică și comunitară despre care s-ar putea spune că „mută munții” atunci când este în joc păstrarea autenticității și a tradiției vechi a acestei localități. Viitorul Roșiei Montane trebuie gândit în acord cu normele europene de mediu și cu legislația privitoare la patrimoniul cultural, dar și cu opiniile tuturor specialiștilor care ar putea aduce o contribuție valoroasă la un proiect de renaștere economică a zonei. La mulți ani, Roșia Montană!”, a fost mesajul d-voastră.

Domnule președinte Klaus Iohannis, în aceste zile, soarta Roșiei Montane și a viitorului prosper al comunităților din Apuseni este pusă, din nou, sub semnul întrebării. Florin Cîțu, premierul pe care l-ați învestit la sfârșitul anului trecut, a adus în discuție o nouă retragere a Dosarului Roșia Montană de la UNESCO. Fapt care ar echivala cu o blocarea pe termen nelimitat a unei oportunități uriașe de dezvoltare sustenabilă a localității și a întregii zone a Munților Apuseni.

Așa-zis-ele argumente ale unui asemenea demers iresponsabil le-ați auzit și în cadrul discuțiilor cu fostul premier, Viorica Dăncilă, în CSAT, în vara lui 2018. Un singur lucru s-a schimbat față de anul 2018: retragerea de atunci a Dosarului de la UNESCO e folosită de avocații companiei miniere în procesul de la Washington, care afirmă că asta ar dovedi inconsecvența statului român și că Roșia Montană n-ar avea vreo valoare pentru istoria și cultura națională.

Manipulări grosiere

În rest, sunt aceleași manipulări grosiere, care ignoră faptul că Roșia Montană se află pe Lista Monumentelor Istorice din România încă din anul 1992 (cu mult înainte de a exista compania minieră și ca aceasta să aibă vreo licență ori alte drepturi la Roșia Montană), ori faptul că pretențiile companiei de la Washington se referă la ce a făcut/nu a făcut statutul român înainte de noiembrie 2013, dată de referință pentru despăgubirile (oricum absurde) solicitate.

În realitate, tocmai retragerea Dosarului Roșia Montană de la UNESCO ar avantaja poziția companiei în procesul de la Washington, la fel cum o avantajează toate secretizările și acordurile de confidențialitate pe care iresponsabili din diferite instituții publice le-au acceptat în perioada în care compania a obținut licența de la Roșia Montană.

Domnule președinte Klaus Iohannis, vă solicit să discutați direct cu Florin Cîțu și să-i transmiteți să nu trădeze Roșia Montană, cum au făcut-o mulți alți miniștri, prim-miniștri și chiar președinți ai României înaintea lui.

Acei cetățeni despre care ați afirmat, în februarie 2015, că au dovedit că sunt în stare ”să mute munții”, atunci când e vorba de Roșia Montană, așteaptă să vadă cum veți acționa. Și cât contează pentru d-voastră și prim-ministrul pe care îl susțineți istoria României și patrimoniul cultural excepțional de la Roșia Montană”, este mesajul integral al fostului senator Mihai Goțiu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

apel catre presedinteapel rosia montanadosar rosia montanamihai gotiurosia montanarosia montana unesco
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes