Eveniment

Mihai Goţiu, audiere la DNA în dosarul privind tăierile ilegale din judeţul Mureş care zguduie mafia pădurilor

Fostul senator USR Mihai Goţiu a anunţat că va fi audiat joi la DNA în dosarul care vizează tăierile ilegale de păduri din judeţul Mureş. El a adăugat că investigaţia a fost deschisă în urma unei sesizări penale pe care a depus-o la finalul anului trecut şi care se bazează pe o documentaţie de peste doi ani ci privire la aceste tăieri de păduri.

”Am fost chemat să dau cu subsemnatul la DNA! Nu vă speriați, nu de mine e vorba, ci de Mafia Pădurilor. Procurorii s-au apucat de lucru în dosarul pe care l-am făcut ”cadou de Crăciun” hoților de păduri și susținătorilor lor.

Săptămâna asta am fost sunat de la DNA Târgu Mureș, iar joi mă voi duce să depun mărturie în dosarul tăierilor ilegale de păduri din Munții Gurghiului. E unul dintre cazurile pe care le urmăresc încă din 2018, când am depus primele interpelări și sesizări oficiale legate de tăierile de păduri de pe raza Direcției Silvice Mureș, și în care, anul trecut, am făcut mai multe documentări pe teren. Presa de investigație (în mod special cei de la Recorder) au prezentat acest caz, vara trecută.

Corpul de Control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Forestieră și Romsilva au dispus anchete în zonă în urma sesizărilor pe care le-am făcut, dar sancțiunile date sunt derizorii, iar o parte a rezultatelor controalelor au fost mușamalizate. Între timp, un angajat al Romsilva, în spatele căruia se încerca mutarea întregii responsabilități, s-a sinucis (varianta oficială), iar altul a avut, la rândul lui, o tentativă de sinucidere.

În aceste condiții, la sfârșitul anului trecut, am sesizat direct procurorii anti-corupție și le-am pus la dispoziție aproape 600 de pagini de documentație privitoare la tăierile ilegale de păduri din Mureș. Din punctul meu de vedere, consider că există indicii mai multe decât rezonabile, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, în concurs și în formă continuată:
• infracțiuni multiple la regimul silvic;
• abuz în serviciu;
• neglijență în serviciu;
• fals în acte și uz de fals;
• constituire de grup infracțional organizat.

Pagubele aduse pădurii și serviciile nerealizate din cauza tăierilor ilegale de păduri sunt greu de cuantificat financiar, fiind posibil să fie mult mai mari decât cele menționate în controalele efectuate (în condițiile în care, în continuare, controalele neagă o parte a faptelor constatate, personal, pe teren).

Cum spuneam, vineri, am fost sunat de la DNA Târgu Mureș și am stabilit să ne întâlnim, joi, pentru a da declarații, în calitate de martor, și, desigur, pentru a le oferi și alte detalii despre acest dosar.

Așadar, rămâne cum am stabilit: oricât va dura, nu voi renunța la lupta pentru pădurile și mediul din România. Iar mai devreme ori mai târziu, responsabilii pentru dezastrul produs vor răspunde în fața legii”, scrie Mihai Goțiu pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

CNCAV anunță: Alte 8.095 persoane, vaccinate în ultimele 24 de ore, din care 875 persoane vaccinate cu rapel

Daniela Arnăutu

Poliţiştii au „spart”două petreceri private, din Centrul Vechi al Bucureștiului, și au amendat și organizatorii și participanții

Daniela Arnăutu

Interlopul acuzat că a lovit intenţionat căruciorul cu un copil, arestat preventiv

Mihnea Tudor

Amendă de 10000 de lei, pentru administratorul unei cafenele ce avea clienți în interior

Daniela Arnăutu

Traian Băsescu s-a vaccinat împotriva COVID-19. A beneficiat de o prevedere legală

Mihnea Tudor

Razie a poliției printre taximetriști și cei care fac transport alternativ. Amenzi de zeci de mii de lei

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »