Mihai Goțiu: No, parcă îmi vine să deschid o sticlă de vin după ce am citit comunicatul HS Timber Productions, fostă Schweighofer

Schweighofer închide abatorul pădurilor de la Rădăuți și anunță reducerea capacității de debitare din România cu 30%, anunță fostul senator USR Mihai Goțiu, un binecunoscut activist pentru mediu.

”Cum a ajuns ”celebra” companie austriacă să se plângă de legile din țara noastră” se întreabă retoric Goțiu, într-o postare pe pagina sa socialziare.

El își exprimă bucuria pentru că mult blamata firma Schweighhofer închide o fabrică mare și își reduce producția, implicit își reduce tăierile masive pe care se pare că le-a făcut în România:

”No, parcă îmi vine să deschid o sticlă de vin după ce am citit comunicatul HS Timber Productions (denumirea cosmetizată a fostei Holzindustrie Schweighhofer), de astăzi, în care anunță închiderea producției de cherestea de la Rădăuți și reducerea cu aproape o treime a capacității de debitare a fabricilor pe care le deține în țara noastră.

”Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuți, va fi închisă în totalitate. Capacitatea de debitare a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri”, se arată în comunicatul oficial al companiei.

Acum, nu pot spune că n-am râs de partea din comunicat în care explică decizia: ”Principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil și măsurile restrictive de pe piața lemnului”.

Adică asta îi deranjează pe cei de la Schweighofer, dacă ne referim la ”mediul legislativ” și ”măsurile restrictive” din ultimii 2-3 ani:
• că, în 2020, au fost adoptate modificări anti-hoție la Codul Silvic (al căror co-inițiator am fost);
• că, tot în vara lui 2020, în timpul discuțiilor din Parlament și Guvern, pe tema modificării Codului Silvic, împreună cu societatea civilă, am reușit să blocăm ”amendamentul Schweighofer” (propus și de PNL, și de PSD), prin care s-ar fi abrogat articolul anti-monopol;
• operaționalizarea, în urma presiunii civice constante, a noului SUMAL 2.0 (care mai necesită îmbunătățiri, dar deja produce efecte);
• trecerea, etapizată, la vânzarea lemnului din rampă (depozit), în locul vânzării pe picior (din pădure).
Desigur, mai are și alte ”supărări” compania asta:
• că s-a trezit, în prima parte a anului trecut, cu cea mai mare parte a amenzii de peste 26,6 milioane de euro, dispusă de Consiliul Concurenței, pentru cartelizarea pieței lemnului din România (partea Schweighofer depășind 10 milioane de euro);
• că a pierdut, definitiv, un proces legat de amenda și confiscarea de material lemnos în valoare de aproape 800.000 de euro, pe care încerca să-l scoată din țară evitând taxele și impozitele;
• că au început procurorii anti-Mafia de la DIICOT și cei de la DNA să-i întrebe mai serios de sănătate.

Asta înseamnă ”mediu legislativ instabil” – adică un ”mediu” în care legile nu le mai ies așa cum vor ei, în ciuda sutelor de mii de euro pe care i-au ”investit” în lobby. Iar ”măsurile restrictive” sunt cele împotriva Mafiei Pădurilor, care au diminuat aportul de lemn tăiat ilegal de pe piață…

Desigur, răul făcut deja pădurilor din România e greu de reparat, iar lupta cu tăierile ilegale e, încă, departe de a fi încheiată. Dar nu pot să nu mă bucur că presiunea pe pădurile românești scade, la fel cum scade și influența Schweighofer. Iar asta se datorează, în cea mai mare măsură, tuturor celor care v-ați implicat în ultimii ani 😉. Împreună suntem ”provocările din ce în ce mai mari din România”, cărora HS Timber nu le mai poate face față!
Felicitări și mulțumiri! Mergem mai departe!”, este mesajul lui Mihai Goțiu, de pe pagina sa de Faceboook.

Compania HS Timber Productions, fosta Holzindustrie Schweighofer, a anunțat într-un comunicat de presă închiderea fabricii de panouri din lemn de la Siret și reducerea operațiunilor la fabrica din Rădăuți.

Comunicatul Timber Productions, fosta Holzindustrie Schweighofer

”În fabrica din Rădăuți, o parte dintre operațiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producția de stâlpi și grinzi din Rădăuți va rămâne în funcțiune. Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuți, va fi închisă în totalitate.

Principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil și măsurile restrictive de pe piața lemnului. Achiziția de lemn rotund pe piața din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina și Rusia nu mai sunt disponibile pentru achizițiile de materie primă, din cauza interdicțiilor de export în vigoare în aceste țări”, anunță compania austriacă într-un comunicat de presă.

Un alt motiv ar fi întârzierile la lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum și birocrația laborioasă în materie de importuri, ceea ce face ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. ”Mai mult decât atât, producția de energie verde și vânzarea de certificate verzi este extrem de anevoioasă. Investițiile importante necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condițiile actuale de piață. Aproximativ 600 de angajați vor fi afectați de restructurare.

Compania face tot posibilul să le ofere cât mai multora dintre ei oportunități de a continua să lucreze în cadrul grupului în România. În celelalte cazuri, se depun eforturi pentru a menține impactul social la un nivel cât mai redus posibil”, se mai susține în comunicat.

În România, HS Timber Productions își continuă activitatea cu două fabrici de cherestea (Sebeș și Reci) și o fabrică de panel (Comănești), cu un total de aproximativ 2.400 de angajați. ”Aceste fabrici nu sunt afectate de restructurare. Compania investește în continuare în modernizarea și îmbunătățirea operațiunilor în unitățile respective”, mai susține reprezentanții companiei.

Deciziile vor intra în vigoare începând cu 30 martie 2022. Astfel, capacitatea de debitare a HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30%. La fabrica din Siret lucrează circa 300 de persoane.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

fabrica radautiinchidere fabrica de cheresteamihai gotiuschweighofertimber productions
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes