Opinii

Mihai Șora: 10 august – acest punct dureros al democrației noastre

Mihai Șora: 10 august – acest punct dureros al democrației noastre
Mihai Șora: 10 august – acest punct dureros al democrației noastre

Filozoful Mihai Șora, participant activ la protestele din Piața Victoriei din ultimii ani, în ciuda venerabilei sale vârste, a postat pe pagina sa de socializare un mesaj, chiar în ziua în care se împlinesc 2 ani de la represiunea violentă a Jandarmeriei față de protestatarii pașnici din fața Guvernului:

”10 august – acest punct dureros al democrației noastre.

Am vrut inițial să scriu despre vulnerabilitatea oamenilor și a instituțiilor, despre cum poți detecta și împiedica la timp manevrele totalitare, tentativele de a secționa pe viu tot ceea ce irigă organismul unei societăți, începând cu libertatea de a protesta și ideea însăși de dreptate; am vrut să scriu despre cum o putere discreționară, coruptă și brutală își află, mai devreme sau mai târziu, sfârșitul dacă măcar câțiva oameni hotărăsc să i se opună direct și ferm, asumându-și toate riscurile.

Om de zăpadă desenat pe asfalt. foto: Mihai Șora, protest 10 august 2020
Om de zăpadă desenat pe asfalt.
foto: Mihai Șora, protest 10 august 2020

Am revăzut, apoi, câteva înregistrări și fotografii de atunci: invariabil, dacă ai fost acolo și ai trăit acel moment, îți răscolesc și amintirile, și senzațiile de care sunt legate aceste amintiri. În după-amiaza aceea, metroul nu a mai oprit (din ordinul cui?) în Piața Victoriei; am coborât, așadar, la Aviatorilor și, venind pe jos, odată cu valurile de oameni care se îndreptau spre Girafă, ne-a răsărit în cale acest om de zăpadă. Desenat cu creta pe asfalt: – de un copil, fără-ndoială, căci copiii știu cel mai bine ce trebuie înscris în toiul verii, sub arșița nesuferită, printre picioarele oamenilor mari”, a scris Mihai Șora pe Facebook.

”10 August este și despre copiii care au desenat atunci girafe și oameni de zăpadă pe asfalt. Copii pentru viitorul cărora unii adulți au ieșit în stradă.”

Mihai Șora, 10 august 2020

Alte știri de interes

Este păcat, Ioane! Și târziu…

Gabriela Ibens

Mirosul de cerneală chinezească

Gabriela Ibens

Parfumul mălinilor de pe Strada Veche

Gabriela Ibens

Impresarul de meseriași

Gabriela Ibens

Paradoxul GRATUITĂȚII în sistemul medical românesc: Donatorii devin DUȘMANI ai statului. Plasma convalescentă NU poate fi recoltată din cauza ”Baronilor sângelui”, iar românii mor de coronavirus

Mihnea Tudor

Eleva de 10, care a refuzat ”recompensa” Guvernului, acuză hărțuirea părinților săi. ”Îmi aduce aminte de Ceaușescu”

Gloria Pascu

Brânza bună se cunoaște de dimineața

Gabriela Ibens

Scurt tratat de marketing electoral sau Cum să ai eficiență maximă cu investiții minime

Gabriela Ibens

De ce nu sunt bune vacanțele. Zâmbești, te scuturi, te ridici…

Gabriela Ibens

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »