Mihai Șora: 10 august – acest punct dureros al democrației noastre

Mihai Șora: 10 august – acest punct dureros al democrației noastre
Mihai Șora: 10 august – acest punct dureros al democrației noastre

Filozoful Mihai Șora, participant activ la protestele din Piața Victoriei din ultimii ani, în ciuda venerabilei sale vârste, a postat pe pagina sa de socializare un mesaj, chiar în ziua în care se împlinesc 2 ani de la represiunea violentă a Jandarmeriei față de protestatarii pașnici din fața Guvernului:

”10 august – acest punct dureros al democrației noastre.

Am vrut inițial să scriu despre vulnerabilitatea oamenilor și a instituțiilor, despre cum poți detecta și împiedica la timp manevrele totalitare, tentativele de a secționa pe viu tot ceea ce irigă organismul unei societăți, începând cu libertatea de a protesta și ideea însăși de dreptate; am vrut să scriu despre cum o putere discreționară, coruptă și brutală își află, mai devreme sau mai târziu, sfârșitul dacă măcar câțiva oameni hotărăsc să i se opună direct și ferm, asumându-și toate riscurile.

Om de zăpadă desenat pe asfalt. foto: Mihai Șora, protest 10 august 2020
Om de zăpadă desenat pe asfalt.
foto: Mihai Șora, protest 10 august 2020

Am revăzut, apoi, câteva înregistrări și fotografii de atunci: invariabil, dacă ai fost acolo și ai trăit acel moment, îți răscolesc și amintirile, și senzațiile de care sunt legate aceste amintiri. În după-amiaza aceea, metroul nu a mai oprit (din ordinul cui?) în Piața Victoriei; am coborât, așadar, la Aviatorilor și, venind pe jos, odată cu valurile de oameni care se îndreptau spre Girafă, ne-a răsărit în cale acest om de zăpadă. Desenat cu creta pe asfalt: – de un copil, fără-ndoială, căci copiii știu cel mai bine ce trebuie înscris în toiul verii, sub arșița nesuferită, printre picioarele oamenilor mari”, a scris Mihai Șora pe Facebook.

”10 August este și despre copiii care au desenat atunci girafe și oameni de zăpadă pe asfalt. Copii pentru viitorul cărora unii adulți au ieșit în stradă.”

Mihai Șora, 10 august 2020

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

10 august mesaj mihai sora mihai sora la girafa mihai sora proteste
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes